Så kan du stötta civilbefolkningen i Ukraina

Så kan du stötta civilbefolkningen i Ukraina.
Världen

Viljan att hjälpa civilbefolkningen i Ukraina är stor. Globalportalen tipsar dig om hur du kan stötta både organisationer och människor i din omgivning. 

⁣Rysslands fullskaliga militära invasion i Ukraina pågår fortfarande. Flera städer är under attack och människor tvingas på flykt.

Så kan du hjälpa

Bästa sättet att hjälpa är att ge ekonomiskt stöd till svenska hjälporganisationer som redan har ett etablerat arbete i Ukraina eller i grannländerna. Här är organisationer som ger både akut och långsiktigt stöd i Ukraina:

Dela vår swishlista på instagram!

Stanna i Sverige

Många funderar på om det är möjligt att resa till Ukraina eller grannländerna för att hjälpa människor på flykt.

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Ukraina, med anledning av den allvarliga och oförutsägbara säkerhetssituationen i landet och dess närområde. De uppmanar också alla svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet.

Utrikesdepartementet uppmanar alla att resa med försiktighet, med anledning av pandemin. På Sweden Abroad kan du läsa mer reserekommendationer för olika länder.

Oro och stöd

Trots att Sverige är tryggare än många andra länder så kan både vuxna och barn kan känna rädsla inför det oroliga omvärldsläget i Europa.

Det är viktigt att inte vara ensam med sina känslor. Globalportalen samlar tips på hur du kan hantera din egen och andras oro:

Taggar

Krig & fred