Så vågar du engagera dig trots social ångest

Volontär & Aktivism

Många unga idag lider av social ångest, som kan bli ett hinder för att engagera dig i viktiga samhällsfrågor. Globalportalen har sammanställt en lista med tips till dig med social ångest som vill engagera dig, och tips för dig redan med i en förening för att skapa lägre trösklar till engagemang.

Så funkar social ångest 

Social ångest är något många unga kämpar med idag. Social ångest kan ta många former, men uppstår oftast man känner sig orolig inför sociala tillställningar. Den grundar sig ofta i en oro över att du ska bli granskad, göra bort dig eller tappa kontrollen över dig själv medan andra ser på.  

Ett hinder för engagemang 

Social ångest kan bli ett hinder om och när man vill engagera sig ideellt – det kan kännas överväldigande att träffa många nya i en förening, gå på demonstrationer, eller stora möte när man kanske måste presentera sig. Kanske är man också orolig för att man inte vet tillräckligt om en fråga man brinner för, och är nervös för att bli dömd av andra som verkar kunna så mycket mer. För den som lider av social ångest kan det innebära att man inte vågar engagera sig i en förening eller ta sig an ett volontäruppdrag, trots att man vill bidra.  

Kom ihåg – demokratin förlitar sig på att alla röster blir hörda och sedda, och ideella föreningar som dagligen jobbar för ett bättre civilsamhälle behöver dig!   

Hur uttrycks social ångest? 

1177 beskriver social ångest som obehag i sociala situationer, som att prata inför grupp, gå på fest eller småprata. Vanliga symtom är hjärtklappning, rodnad, darrighet eller yrsel, ofta kopplat till rädslan att göra bort sig eller bli bedömd.  

Du kan läsa mer om social ångest på 1177.

Tips till dig med social ångest 

  • Välj en förening som matchar! Oavsett om du brinner för miljö och klimat, HBTQI-rättigheter eller demokrati finns det en ideell förening för alla. Att vara en del av en grupp som delar din hjärtefråga kan också hjälpa dig att känna mindre press på hur du ska engagera dig. 

  • Förbered dig mentalt. Social ångest kan ofta handla om att oroa sig för vad andra tycker.  Att stärka sin självsäkerhet och självkänsla vara ett steg för att hantera oron. Du kan till exempel säga positiva sak till dig själv i spegeln (även om det kan kännas lite krystat!) och påminna dig själv om att det är okej att inte vara perfekt. Du kan också testa att rollspela scenarion med en nära vän för att känna dig väl förberedd inför en social situation. Vissa blir även lugnare av andningsövningar och mindfulness som en förberedande del inför deltagande i sociala sammanhang.  

  • Sätt upp realistiska och hållbara mål. Att börja i små, hanterbara steg är ett sätt att hantera en ny social situation. Du behöver inte vara den sociala stjärnan som kastar sig in i ett stormöte första gången för att vara en del i att göra skillnad. Det kan handla om att säga hej till en ny person eller att delta i ett möte i 30 minuter. Om du känner dig nervös kan du också börja med att vara en tyst åskådare för att vänja dig vid miljön. Du känner dig själv bäst! Kom ihåg att belöna dig själv för varje framsteg du gör! 

  • Ta med en kompis du litar på. Att ha med sig en vän kan göra det lättare att delta. En vän kan ge stöd och se till att du känner dig inkluderad på ett lugnt och tryggt sätt.  

  • Du är viktig. Man behöver inte ta det största ansvaret direkt när man engagera sig, eller vara den som syns eller hörs mest. Allt engagemang i alla former är viktigt, för ju fler som engagerar sig i civilsamhället, ju mer stärks vår demokrati. I många föreningar behövs människor i massa roller! Oavsett om du vill arbeta med kommunikation, administration eller något annat, finns det en roll som passar dina styrkor och erfarenheter. 

Tips till dig för att stötta någon med social ångest 

Det ligger inte bara på personer med social ångest att förbereda sig. Likaväl kan man som redan som medlem i en förening vara en del av att skapa en inkluderande miljö med låga trösklar, för att alla ska vilja och våga engagera sig i samhällsfrågor. Här är några tips till dig som är aktivt i en ideell förening för att stötta dina nuvarande och nya medlemmar med social ångest: 

  • Skapa låga sociala trösklar. Introducera nya medlemmar på ett mjukt sätt. Planera aktiviteter där fokus ligger på att genomföra en aktivitetet att genomföra tillsammans i stället för att bara prata. Detta minskar kraven på social interaktion och gör det enklare för personer med social ångest att delta. Ge också tydlig information om vad som kommer att hända under evenemanget. Det skapar trygghet och minskar oro inför nya sociala situationer. 

  • Bjud in på ett avslappnande sätt. Var lyhörd och förstå att olika personer har olika gränser. Tvinga ingen att göra mer än de känner sig redo för. Ett avslappnat möte, som en fika, kan vara ett enklare första steg in i engagemanget. Om någon i din närhet vill delta men tvekar, erbjud att följa med som stöd. 

  • Var tillgänglig och stöttande. Låt nya medlemmar veta att du finns där om de känner sig överväldigade eller osäkra inför ett evenemang. Om det skulle vara så att de ångrar sig att dyka upp, visa och kommunicera att det är okej, och alltid de är välkomna tillbaka när de är redo. Genom att visa förståelse för deras mående och se alla framsteg som vinster, hjälper du till att skapa en öppen och inkluderande miljö. Alla vinner på att hålla dörren öppen för nya engagerande!  

Taggar

Demokrati Hälsa Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons