Så undviker du PFAS i ditt smink

Flera sminkföretag har valt att sluta använda PFAS-ämnen i sina produkter. Foto: Unsplash
Livsstil

Vad är PFAS? Och varför finns PFAS i sminkprodukter? Globalportalen reder ut vad PFAS egentligen är och varför det kan vara skadligt för djur, natur och kanske även dig.

Vad är PFAS?

PFAS är en förkortning för poly- och perfluorerade alkylsubstanser, som är ett samlingsnamn för cirka 5000 industriellt framställda kemikalier. PFAS används i allt från skoimpregnering, möbeltyger och smink- och hudvårdsprodukter. Kemikalierna används oftast i smink för att få önskad konsistens och applicering, trots att det finns alternativ.

Därför kan PFAS vara skadligt

PFAS utgör framför allt en allvarlig risk för våra djur och vår natur. Dessa kemikalier kallas ofta för "evighetskemikalier" på grund av deras svårighet att brytas ner i miljön. När produkter med PFAS tillverkas så släpps dessa kemikalier ut i naturen och förorenar våra vatten. När kemikalierna sen absorberas av djur kan det påverka deras immunförsvar, reproduktion och orsaka leverskador.

För människor finns det ett antal PFAS-kemikalier som kan vara en potentiell fara. PFOS, PFOA och PFNA har visat sig vara reproduktionsstörande och misstänkta för att vara cancerframkallande. Studier har hittills endast gjorts på djur och därför vet man ännu inte hur kemikalierna kan påverka människors hälsa. I en studie från 2018 identifierades flera sminkprodukter på den svenska marknaden som innehöll både kända och okända PFAS-kemikalier. Dessa ämnen användes framför allt i foundation och puderprodukter, men även ansiktskrämer och hårvårdsprodukter har visat sig innehålla PFAS.

Sedan 2020 är PFOA och PFOS förbjudna över vissa halter inom EU. Företag som L’Oréal, H&M, Lumene, The Body Shop, Isadora och Kicks har alla valt att helt sluta använda PFAS-ämnen i sina produkter.

Så undviker du PFAS i dina produkter

  • Håll koll på ingredienslistan

Eftersom PFAS är ett samlingsnamn för flera kemikalier kan själva ingredienserna ha olika namn. Leta efter PTFE eller ord som innehåller ”polytef”, ”perfluoro” eller ”polyfluoro”.

  • Välj miljömärkt

Miljömärkningarna Bra Miljöval, Svanen och Kraven säkerställer att produkterna inte är skadliga för dig eller miljön.

  • Kräv PFAS-förbud på nationell och EU-nivå

Kemikalieinspektionen arbetar för ett generellt förbud mot PFAS inom EU och Naturskyddsföreningen sätter press på politiker att införa bättre kontroll på marknaden.

Skriv under Naturskyddsföreningens kampanj här!

Taggar

Hälsa
Annons