Amnesty tipsar: Så står du upp för mänskliga rättigheter

Foto: Amnesty International Sverige.
Volontär & Aktivism

Påminnelse till världens makthavare: Vi har kommit överens om att alla har samma rättigheter och är lika mycket värda, oavsett vem du är och var du kommer ifrån.

Påminnelse till dig: Det är lätt att känna sig maktlös, men det finns saker du kan göra.

Amnesty International är en global organisation som jobbar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Här är deras tips på hur du kan ansluta dig till kampen.

  • Bli medlem i en människorättsorganisation

Stora organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch och Civil Rights Defenders granskar stater och avslöjar när någon bryter mot de mänskliga rättigheterna. Det sätter press på regeringar och företag. Och ju fler medlemmar organisationerna har i ryggen, desto mer makt får de att göra skillnad!

Bli medlem hos Amnesty!

  • Läs på om dina rättigheter

Vad kan du och dina medmänniskor kräva av våra makthavare? En hel del, faktiskt! Läs på och utbilda dig om de mänskliga rättigheterna, och ta sedan striden för att de ska gälla alla, överallt.

Lär dig mer om mänskliga rättigheter!

  • Sprid budskap om tolerans och allas lika värde

Tillsammans kan vi motverka bilden av ett vi och dem där alla först och främst ska värna om sig själva. Dela budskap på sociala medier, engagera dig i projekt för mångfald och visa civilkurage genom att säga ifrån.

Besök Amnestys Instagram!

Besök Globalportalens Instagram!

  • Skriv på namninsamlingar

Namninsamlingar visar svart på vitt att en stor mängd människor motsätter sig något makthavarna gör. Hitta en namninsamling och skriv under i dag!

Till Amnestys namninsamlingar!

  • Delta på demonstrationer

Stå inte tyst när det händer något i världen som inte borde få hända, utan visa vad du tycker. Att få stå tillsammans med andra kan också ge hopp och styrka när utmaningarna i världen känns för stora och tunga!

  • Gå med i ett nätverk eller aktivistgrupp

Aktivismen är en förutsättning för att Amnesty ska kunna finnas och påverka orättvisor i världen. Som medlem i ett nätverk får du utskick via mail med erbjudande om att agera i frågor inom ett särskilt människorättsområde. De 200 lokala aktivistgrupperna styr sitt eget arbete och genomför olika aktiviteter men med samma mål: att försvara mänskliga rättigheter.

Läs mer om hur du kan engagera dig!

Taggar

Mänskliga rättigheter