Plugga av Färnebo folkhögskola

Så ställer vi om till förnybar energi

Lokalradion kallar det hela en ”solboom” i Österfärnebo! Färnebo folkhögskola har under 2018-2019 tillsammans med en grupp privatpersoner i Österfärnebo satsat på solel.

– Vi behöver lägga om till solenergi och då måste man använda de ytor som finns, tänker jag, och jag har ett jättebra tak i söderläge, säger Karin Gustavsson, som är en av österfärneboborna som satsat och nu har 34 kvadratmeter solceller på sitt tak.

Men omställningen till solel i Österfärnebo är inte en isolerad företeelse. Folk går ihop och satsar på solel och vindkraft runtom i både Sverige och resten av världen.

Att förnybar energi växer snabbt beror givetvis på att folk vill ställa om till miljö- och klimatsmart energi. Men samtidigt har solelen blivit mycket billigare de senaste åren. Priset krympte runt 80% mellan 2007 och 2017! Även vindkraften har blivit mycket billigare och förnybar el konkurrerar nu ut fulel prismässigt.

I folkhögskolekursen Agera för hållbar omställning får du alltså lära dig allt om hur folk kan gå ihop och driva på omställningen till solenergi, vindkraft och andra former av lokal och förnybar energi. Vi tittar på olika lösningar. Alltifrån solceller på egna taket till gemensamt ägande av vindkraftverk, solcellsparker och biogasanläggningar.

I den här lilla filmen förklaras varför vi bör bli delägare i den lokala, förnybara energin:

Söker du kursen Agera för hållbar omställning så får du inte bara lära om förnybar energi. Du får även lära dig om många andra aspekter på omställning till lokal, hållbar utveckling. Den röda tråden i kursen är allt vi kan göra tillsammans lokalt om vi går samman och tar gemensamma initiativ. Låter det spännande?

Läs mer och sök i så fall till kursen redan idag!

Taggar

Klimat & miljö
Annons