
Lämnar Parisavtalet och satsar på fossila bränslen
Trump är en känd klimatförnekare som vägrar lyssna på klimatforskares varningar. Därför är hans bristande klimatpolitik inte särskilt förvånande.
Ett av Trumps första beslut efter att han återinställdes som president var att återigen dra USA ur Parisavtalet. Eftersom USA är en av världens största utsläppare, innebär detta ett bakslag för internationella klimatmål och kan få andra länder att sänka sina ambitioner.
– Det är såklart ett bakslag att USA drar sig ur men Parisavtalet kommer inte att kollapsa utan dem. Något enstaka land kan tänkas följa efter Trump. Det kan också få motsatt effekt där andra länder kliver in och engagerar sig mer, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet till SVT.
Utöver Parisavtalet har Trumps administration genomfört omfattande avregleringar inom miljösektorn. De nya reglerna gynnar olje- och kolindustrin genom att minska restriktioner för utvinning och produktion, vilket hotar både den inhemska miljön och globala utsläppsminskningar.
– Det som är mest provocerande är att han står och säger detta samtidigt som han ser effekterna omkring sig – inte minst bränderna i Los Angeles – och att han inte heller förstår vilken möjlighet det är för USA att fortsätta satsa på den gröna omställningen, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karlin Lexén till TV4.
Attackerar aborträtten, hbtqi-personer och jämlikhetsarbete
Trump har svårt att förstå initiativ vars syfte inte är att direkt gynna vita rika män som han själv. I skottgluggen är tyvärr som vanligt kvinnor, hbtqi-personer, rasifierade personer, migranter och personer med funktionsvariationer. Sedan hans tillträde har Trumpadministrationen:
Satt stopp för DEI-program: Alla federala program kopplade till mångfald, rättvisa, inkludering och tillgänglighet (DEIA), inklusive inom USAID, avskaffas. Arbetet med miljörättvisa upphör.
Begränsat transrättigheter i USA: Federala myndigheter förbjuds att främja ”gender ideology” och förbjuder information om könsbekräftande vård. Skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet avvecklas.
Anslutit sig till antiabortallians: USA ansluter sig till The Geneva Consensus Declaration, en pakt med länder som Uganda, Saudiarabien och Belarus, där fokus ligger på att begränsa rätten till abort.
Stänger ner USAID – världens största biståndsgivare
Trumps nya bästis Elon Musk har varit drivande i att stänga ner USA:s biståndsmyndighet USAID. Vi har alltså en av världens rikaste män som därmed drar in pengar vars syfte är att stötta de fattigaste och mest utsatta människorna i världen. Fräscht!
När Trump frös allt amerikanskt bistånd i 90 dagar ledde det till massuppsägningar på USAID och framtiden för världens största biståndsgivare blev genast mycket osäker.
Konsekvenserna är akuta: sjukhus stängs i flyktingläger vid gränsen mellan Thailand och Myanmar, projekt mot undernäring i Nepal avbryts och hiv-behandlingar i Uganda stoppas – med människoliv som insats. Samtidigt har den kontroversiella ”global gag rule” återinförts, vilket slår mot abortvård, preventivmedel och hiv-prevention.
– För en person som lever med hiv är varje avbrott i vården och behandlingen väldigt påfrestande, säger Tom Ellman, chef för den medicinska avdelningen på Läkare Utan Gränsers sektion i södra Afrika. Hivläkemedel måste tas dagligen annars riskerar människor att utveckla resistens eller drabbas av komplikationer som kan vara dödliga.
USA:s utträde ur WHO förvärrar läget ytterligare. barn riskerar att stå utan livsviktiga vaccinationer, och smittsamma sjukdomar som mpox och ebola blir svårare att kontrollera.
Hur borde Sverige agera?
Med Trump vid makten blir det allt tydligare att Europa och andra aktörer måste kliva fram och fylla det tomrum USA lämnar efter sig. Sverige har länge varit en röst för hållbar utveckling, men nu krävs ett ännu tydligare ledarskap.
–Vi får inte vika ner oss av rädsla för Trump. Vi måste visa att Sverige står upp för jämställdhet, hbtqi-rättigheter och aborträtt. Det är fundamentala mänskliga rättigheter som vi inte tänker kompromissa bort, säger Ingela Holmertz, RFSU:s generalsekreterare.
I Aftonbladet kritiserar 16 organisationer Utrikesminister Maria Malmer Stenergard för att blunda för det kaos som Trump nu skapar i biståndet.
– Vi riskerar att få ett paradigmskifte där vi går mot en antidemokratisk världsordning som knappast gynnar små länder som Sverige, skriver företrädarna.
Sverige måste aktivt driva på för hårdare klimatåtgärder inom EU och internationellt. USA:s avhopp från Parisavtalet får inte bli en ursäkt för andra länder att sänka ambitionerna.
Slutligen måste vi i Sverige vara vaksamma på hur Trumps politik påverkar den globala synen på bistånd och internationellt samarbete. Om en av världens starkaste nationer väljer att isolera sig, kan andra länder göra samma sak. Sverige måste stå fast vid sin tradition av internationell solidaritet och fortsätta försvara vikten av globalt samarbete.
Vad kan du göra?
Trump må sitta i Vita huset, men hans beslut påverkar oss alla – och det finns mycket du kan göra för att motverka effekterna av hans politik.
Stöd organisationer som påverkas
Trumps nedskärningar drabbar organisationer som arbetar med klimat, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Genom att stötta aktörer som RFSU, Naturskyddsföreningen, RFSL och biståndsorganisationer kan du bidra till att fylla det tomrum som USA:s politik skapar.
Gå med i en förening
När makt koncentreras till en liten grupp blir demokratin svagare. Genom att organisera oss i föreningar, fack och gräsrotsinitiativ sprider vi makten och motverkar dominans. Ju fler som deltar i demokratiska processer, desto svårare blir det för enskilda aktörer att dominera. Ett brett engagemang gör maktkoncentration omöjlig och stärker folkets inflytande över samhället.
Gör hållbara val i din vardag
Om USA väljer att öka sin satsning på fossila bränslen måste vi andra göra ännu mer. Välj förnybar energi, minska din konsumtion och stötta företag som tar klimatansvar. Individuella val påverkar både marknaden och politiken.
Hållbara val handlar också om att ta hand om ditt välmående. Ta pauser från nyhetsflödet ibland och gör saker som får dig att må bra!
Engagera dig politiskt och opinionsbilda
Skriv under namninsamlingar, kontakta politiker och kräv att Sverige tar en ännu starkare roll i internationella klimat- och biståndsfrågor. Sprid kunskap i sociala medier och delta i debatten – offentlig opinion spelar roll.
Håll dig informerad och prata med dina vänner
– Finns det ingen medicin mot att bli lurad?
– Jo, en alldeles utmärkt.
– Vad heter den?
– Kunskap.
(Konversation mellan Bamse, Skalman och Lille Skutt.)
Att förstå hur globala beslut påverkar oss gör det lättare att agera. Läs på, dela artiklar och prata med vänner och familj. Berätta varför det gynnar oss alla att leva i en värld där människors rättigheter respekteras, där vi värnar om vår miljö för framtiden, där vi får organisera oss och säga ifrån när makten koncentreras till några få rika män och deras egenintressen. Förändring börjar ofta i det lilla – och det börjar med oss.
Här är två tips på djupdykningar i Trumpadministrationens senaste utspel.