Så kan du använda din konst för att påverka samhället

Volontär & Aktivism

Konst har sedan tidernas begynnelse används för att lyfta viktiga frågor hos allmänheten och makthavare. Organisationen Praktisk Solidaritet anordnar i helgen Ageradagen i Stockholm där du får möjlighet att dela dina konstverk med andra.

Hej Kajsa, vem är du?

Jag heter Kajsa Vårsjö och jobbar på Praktisk Solidaritet som informationsansvarig. Vi är arrangörerna bakom Ageradagen som går av stapeln nu på lördag 9 december på ABF-huset i Stockholm.

Vad är Ageradagen?

Det är ett demokratiskt utrymme att uttrycka sig i gemenskap med andra som på något sätt vill bidra till att stärka mänskliga rättigheter och demokrati. Syftet är att uppmärksamma kreativa metoder, som teater och spoken word, för att prata om mänskliga rättigheter.

I början av hösten hade vi en novelltävling där vinnaren nu fått sin novell tolkad av spoken word-poeter, teatergruppen Agrell och studenter från Medieinstitutet. Tolkningarna kommer framföras under dagen och det kommer även finnas en öppen scen. Där vill vi att så många som möjligt kommer och bidrar med sin kreativitet!

"Ta bort era radband från våra äggstockar." Bild: Corporación para el desarrollo regional (CDR) i Colombia. 

Vad har konsten för betydelse?

Konst har genom historien varit ett mer folkligt sätt att skapa påverkan och kritisera normer i samhället. Genom att använda konstnärliga uttryck blir informationen mer tillgänglig och lättbegriplig. Ageradagen är inte bara en samling viktiga budskap om mänskliga rättigheter utan ett forum för att demonstrera olika kreativa metoder för att uppmärksamma dessa frågor.

Jag har inspirerats mycket från vårt samarbete med organisationer i Colombia och hur konst har använts för att skapa läkande processer och uppmärksamma förtryck.

Inspirationen till projektet hämtas delvis från sociala rörelser i Latinamerika där artivism, en kombination av konst och aktivism, har varit en kraftfull metod för förändring.

Lär dig mer om Ageradagen

Tre tips för dig som vill belysa orättvisor med din konst

  • Börja i din egen kreativitet

Gillar du att skapa digital konst som animering? Eller skriver du poesi? Koppla samman din konstform med en samhällsviktig fråga som du brinner för. Sen är det bara att tuta och köra. Det är det vanligaste tipset som många kreatörer ger, våga börja någonstans!

  • Skapa tillsammans med andra

Det är säkert andra som brinner för samma sak som du. Att bilda en förening kan till exempel underlätta om ni vill göra större grejer. Då finns det mer möjligheter att söka bidrag och nå ut till en bredare målgrupp.

  • Gå en kurs på folkhögskola

Det finns många spännande kurser på folkhögskolor runt om i landet. Varför inte gå en kurs i kreativ feminism för miljörättvisa på Färnebo folkhögskola!

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons