Så har pandemin påverkat volontärandet

Foto: Unsplash / Good Faces
Volontär & Aktivism

Pandemin peakar och många drömmer om en tid då en snorig näsa inte sätter stopp för ens planer. Hur har pandemin påverkat volontärandet? Globalportalen frågar Anna Snell och Johan Dahlén Strömgren på Volontärbyrån. 

Volontärbyrån hjälper engagerade människor och ideella organisationer att hitta varandra. Hos dom hittar du aktuella ideella uppdrag hos organisationer i hela Sverige!

Till Volontärbyrån

Vilka effekter har pandemin haft på ideellt engagemang?

Liksom vid tidigare kriser såg vi snabbt en stor vilja att hjälpa till, exempelvis genom att handla åt ensamma äldre, att tillverka skyddsutrustning till vården eller att hjälpa till i olika digitala insatser, som digital läxhjälp eller chattjourer.

Många organisationer fick pausa sina uppdrag och verksamhet, vilket också påverkade engagemanget. De som fortsatte sin verksamhet fick ställa om, och blev också ofta tvungna att genomföra omfattande rekryteringsarbete av volontärer för att fylla upp med personer som inte var i riskgrupp.

Vi ser att organisationer nu dels funderar på hur de ska locka volontärer som pausat sitt engagemang under pandemin tillbaka, och dels fortsatt kunna erbjuda nya former för engagemang.

Vilken typ av uppdrag finns att göra digitalt?

Läxhjälp, språkträning, chatt- eller telefonjour finns ofta som digitala uppdrag, men även uppdrag som styrelseledamot finns det numera i allt större utsträckning upparbetade rutiner för att kunna engagera sig i på distans.

Vi har helt enkelt anpassat oss efter nya förutsättningar, och många föreningar har genomgått en form av ”chock-digitalisering” under pandemin.

Går det att göra specifika pandemigrejer? 

Många hjälper nu till att bemanna vaccinationscentraler eller att nå ut med information om vaccination. Tidigare fanns det även uppdrag som att handla åt äldre eller på andra sätt stötta isolerade personer.

Flera verksamheter som utvecklades som en följd av pandemin finns kvar, som exempelvis specifika telefonlinjer för ensamma äldre och digital språkträning, och där en fortsatt kan engagera sig.

Vad har ni för tips till den som vill börja engagera sig, men ännu inte tagit klivet?

  • Tänk igenom vad du vill hjälpa till med och vad du kan dela med dig av. Fundera också på vad som motiverar och intresserar dig – att vara volontär är ett ömsesidigt utbyte och du kommer att få tillbaka minst lika mycket som du ger!
  • Fundera på hur mycket tid du har. Var öppen kring hur mycket tid du har möjlighet att engagera dig, och lova inte mer än du kan hålla.
  • Fråga runt bland vänner och bekanta och inspireras av deras engagemang! Kontakta en förening du är nyfiken på eller sök bland uppdrag från hundratals olika organisationer på Volontärbyrån!

Taggar

Hälsa Mänskliga rättigheter Utbildning
Annons