Så använder hon broderi för att stötta politiska fångar

Broderi om Maryia Kalesnikava, en framstående oppositionsledare och en symbol för de fredliga protesterna i Belarus 2020. Hon har suttit fängslad sedan september 2020. Bilden är tagen av en projektdeltagare.
Volontär & Aktivism

Konsten har alltid varit ett kraftfullt verktyg för att väcka medvetenhet och driva samhällsförändringar. Vi har träffat Rufina Bazlova, grundare av projektet #FramedinBelarus som lyfter situationen för politiska fångar i Belarus genom broderi.

Rufina Bazlova är en belarusisk konstnär baserad i Prag som arbetar med illustration, social konst, scenografi och performance. Rufina blev internationellt känd för sin serie The History of Belarusian Vyzhyvanka, som använder traditionellt folkbroderi för att skildra de fredliga protesterna i Belarus 2020. 

Träffa Rufina på People & Power 20 september!

Rufina Bazlova. Foto: Monika von Bernuth

Broderi som ett medium för att berätta om situationen för politiska fångar i Belarus

Folkliga ornament bär med sig information om platsen, folket eller händelserna de skapades för. Som en kod eller ett språk som fångar historien. Detta inspirerade Rufina Bazlova att berätta historier genom traditionellt broderi. År 2020 började hon skildra händelserna efter valet i Belarus i serien The History of Belarusian Vyzhyvanka. Ordet "vyzhyvanka" är en ordlek från "vyshyvanka" (broderad skjorta) och "vyzhyvat" (överleva). Hennes konst blev snabbt populär och många belarusier ville brodera hennes mönster. Hon insåg då att projektet hade potential att bli något större.

I början av 2021 beslutade Rufina att göra projektet kollektivt under namnet #FramedinBelarus. Protesterna i Belarus avtog och förtrycket ökade, med fler politiska fångar. Det blev tydligt att detta var det viktigaste ämnet att tala om. Genom att involvera andra i broderiprojektet kunde hon skapa en internationell plattform för att visa solidaritet och bevara historierna om politiska fångar. I augusti 2021 bjöd hon in konsthistorikern Sofia Tocar att delta, vilket gjorde att projektet växte ytterligare.

Många politiska fångar är tacksamma för stödet

Projektet har fått stor spridning i sociala medier. Totalt har 730 deltagare från 42 länder anmält sig. Deltagarna är ofta anhöriga eller vänner till politiska fångar, engagerade belarusier och utlänningar, ibland tidigare politiska fångar. De skriver brev, skickar donationer och sprider medvetenhet om situationen i Belarus. "Frisläppta politiska fångar och vissa fångar i fängelser vet om projektet och är tacksamma för stödet", berättar Rufina.

Broderiworkshop i Pforzheim, Tyskland. Foto: Richard Rotfuss

Brodera i solidaritet!

Projektet #FramedinBelarus förenar människor kring ett gemensamt konstverk och skapar en plats för stöd och diskussion. Många deltagare och anhöriga till politiska fångar har uttryckt att stöd och solidaritet, tillsammans med broderi som konstterapi, hjälper dem att må bättre. Projektet har också en informativ funktion för utländska deltagare som lär sig mer om situationen i Belarus. Hittills har projektet samlat in 520 färdiga broderier med tillhörande foton och kommentarer. Projektet har hållit 32 workshops, 15 utställningar och 25 presentationer, med totalt cirka 250 000 besökare.

År 2023 lyfte Europeiska kommissionen för kultur fram projektet i sin rapport och betonade att medborgarnas deltagande i kulturella aktiviteter ökar sannolikheten för deras engagemang för civilsamhället och demokratin.

Resurser och hög arbetsbelastning är en av de största utmaningarna

Även om Rufina har hjälp med vissa processer ligger huvudansvaret på henne. Det tar mycket tid och risken för utbrändhet är stor. "När projektet startade fanns det 600 politiska fångar, nu är antalet nästan fem gånger högre. Det känns som ett oändligt arbete. Det är svårt för mig att moraliskt avgöra vem som är värd att porträttera, så jag fortsätter att arbeta så hårt jag kan", berättar Rufina. Projektet kräver mycket kommunikation, administrativt arbete, organisering, finansiering, säkerhetsfrågor, skapande av mönster, upprätthållande av arkiv, organisering av evenemang, PR med mera. ”Nu har projektet ingen finansiering. Jag är rädd att jag en dag, för att rädda mig själv, måste ge upp projektet, även om jag inte vill, eftersom jag ser vilken betydelse det har för människor och kultur”, svarar Rufina.

Brodera tillsammans med Rufina Bazlova på People & Power 2024!

Under festivalen People & Power den 20 september hittar du Rufina i remake-verkstaden. Där kan du delta i en broderiworkshop och visa ditt stöd för politiska fångar i Belarus. Vill du börja brodera redan nu? Alla kan delta i projektet genom att fylla i ett formulär på framedinbelarus.net. Det går också att köpa Rufinas konstverk här. Ditt deltagande och stöd är värdefullt och bidrar till att sprida medvetenhet och solidaritet.

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter
Annons