nyhet av Amnesty International

Romernas nationaldag: Stopp för diskriminering och våld mot romer

Bild copyright Gustav Pursche
Europeiska stater har inte lyckat stävja, i vissa fall har de till och med underblåst, diskriminering, hot och våld mot romer, säger Amnesty International i en rapport som publiceras i samband med den internationella Romadagen, 8 april.

- Det har skett en markant ökning av våldsattacker mot romer i Europa under de senaste åren och svaret från myndigheternas sida, på denna alarmerande utveckling, har varit helt otillräckligt. Det är oacceptabelt att vissa romska grupper lever under ständigt hot om våld och pogromliknande attacker i dagens Europa, säger John Dalhuisen, chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien. 

- Alltför ofta underblåser europeiska ledare fördomarna som göder det anti-romska våldet genom att stämpla romer som asociala och ovälkomna. De fördömer de grövsta angreppen i allmänna ordalag men har varit ovilliga att erkänna omfattningen av våldet och långsamma med att vidta åtgärder för att bekämpa det. EU å sin sida har inte velat ställa medlemsstaterna till svars för den uppenbara och systematiska diskrimineringen av romer.  

Amnestys rapport "We ask for Justice" visar upp exempel från Tjeckien, Frankrike och Grekland på det hatrelaterade våld och de trakasserier som romer utsätts för av såväl myndigheter som vanliga medborgare, men problemen finns över hela regionen. 

- Vid många tillfällen har rättsväsendet vare sig lyckats förhindra rasistattacker eller sett till de motiv som ligger bakom blir ordentligt utredda och att förövarna ställs inför rätta.  Det faktum att det förekommer rasistiska åsikter inom många poliskårer förnekas dessutom oftare än det åtgärdas.
Regeringar runt om i Europa sviker romerna på flera plan, Diskriminering, tvångsvräkningar, segregering och undermålig utbildning är normen i många länder.  

- EU har en mängd lagstiftning till sitt förfogande för att motverka våld grundat på diskriminering och diskriminering mer allmänt. Europeiska kommissionen, som är ansvarig för att övervaka tillämpningen av EU-lagstiftningen i medlemsländerna, har dock hittills underlåtit att vidta tydliga och beslutsamma åtgärder mot diskriminering och våld mot romer i medlemsländerna,  säger John Dalhuisen.

Amnesty uppmanar de nationella regeringarna och EU att helhjärtat förbinda sig att utrota diskriminering, intolerans, våld och trakasserier mot romer som är ett gissel i hela regionen.

Exempel från tre EU-länder

TJECKIEN
Under hela sommaren och hösten 2013 genomförde tjeckiska högerextrema grupper en serie protester mot romer i dussintals städer runt om i Tjeckien. Protesterna ledde till systematiska trakasserier av romska samhällen. I staden Èeské Budìjovice marscherade högerextrema grupper tillsammans med invånare i staden regelbundet genom staden, mellan juni och oktober, deras mål var var ett bostadsområde där en konflikt hade utbrutit, mellan vuxna romer och icke-romer, på en lekplats. 

Štefan, en romsk man berättade för Amnesty International : "  ... Ingen förtjänar att uppleva något sådant här. Folk upplevde detta under kriget, jag trodde inte att vi skulle behöva vara med om detta år 2013, på 2000-talet".

FRANKRIKE
Efter att ha flytt från diskriminering i sina länder, bor många av de 20 000 romerna  i Frankrike i informella bosättningar där de sällan har tillgång till grundläggande tjänster, som vatten och sanitet . De blir ofta tvångsvräkta från sina bostäder, trakasseras av polisen eller andra medborgare och utsätts för attacker.

På kvällen den 22 november 2011 kom polisen till en informell bosättning i Marseille, deras uppdrag var att tvångsvräka tio romska familjer som bodde där. Enligt uppgift sprutade polisen tårgas in i tälten där barn låg och sov, de rev sönder tälten och förstörde familjernas personliga tillhörigheter.  

"R" misshandlades av polisen. Han berättade: "jag försökte springa iväg men kunde inte se, det enda jag såg var en grind jag försökte nå fram till den men kände hur mitt ben bröts och sedan minns jag inget mer. "R" opererades för ett lårbensbrott och fick tillbringa sex månader på ett rehabiliteringscenter. 

Romer i Marseille anmäler sällan när de utsätts för våld eller trakasserier eftersom de inte litar på polisen. En romsk socialarbetare som tidigare bodde i en informell bosättning berättar: "Romer är verkligen rädda för polisen; jag brukar ta barnen till sjukhus när det behöver vård och de blir alltid lika rädda när de får syn på poliser. 

GREKLAND 
De uppskattningsvis 250 000- 300 000 som lever i Grekland har diskriminerats i generationer. 
Under 2012 och 2013 utfördes en serie pogromliknande attacker mot romer i byn Etoliko i västra Grekland. 

Irini berättade för Amnesty hur omkring 70 individer kastade molotovcocktails. stenar och träplankor mot deras hem: " När jag såg dem komma tog jag mina barn och låste in oss i huset. Barnen grät och skrek, jag var rädd. När jag tittade ut genom fönstret kände jag igen de flesta av dem som attackerade oss, vi hade vuxit upp tillsammans. De kastade en glasflaska genom fönstret och satte eld på huset.  

Sex hus och fyra bilar satte de eld på eller förstörde den dagen. Flera av romerna berättade för Amnesty hur de kände sig svikna av polisen. "Jag kunde se två poliser från mitt fönster, de stod bara och tittade på, de sa åt folk att sluta men gjorde inget för att ingripa. 

Taggar

Mänskliga rättigheter