nyhet av Diakonia

Rigoberta Menchú kommer till MR-dagarna

Den 13 november talar Rigoberta Menchú vid invigningen av MR-dagarna i Umeå.
Nobelpristagaren Rigoberta Menchú Tum överlevde inbördeskriget i Guatemala. Men kampen är inte över. Hennes strid för urfolkens rättigheter fortsätter. Diakonia stödjer hennes arbete och har bjudit in henne till MR-dagarna i Umeå 2014.

Ett av Rigoberta Menchú tidigaste minnen är när hennes lillebror dog av undernäring innan han fyllt tre år. Familjen befann sig då på en sockerplantage på Guatemalas sydkust, Rigoberta var i skolåldern men alla barnen hjälpte till i arbetet för att få ihop pengar till mat.

Mor och bror dödades

När familjen blev aktiv i det politiska arbetet mot orättvisorna i Guatemala möttes de av statens våld. Armén kidnappade hennes mor och yngre bror, torterade dem till döds och lämnade deras kroppar på okänd plats. 

- Mitt liv är samma liv som tusen och åter tusen andra har levt och fortsätter att leva. Vi växte upp på landsbygden, vi arbetade hårt ända sedan vi var barn och vi tvingades genomlida regimens våld mot oliktänkande.

Minst 200 000 människor dödades under inbördeskriget

Enligt den FN-stödda sanningskommissionen dog minst 200 000 människor under Guatemalas 36 år långa inbördeskrig och staten gjorde sig skyldig till 96 procent av alla de brott som begicks under kriget. Majoriteten av statens övergrepp kommer aldrig att redas ut och de skyldiga kommer inte att ställas inför rätta. Men på senare år har ett par viktiga framsteg gjorts:

- Våren 2013 dömdes ex-diktatorn Efraín Ríos Montt till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. Domen kom till stånd tack vare Diakonias samarbetsorganisationers envisa kamp. Att Ríos Montt dömdes spred stor oro inom Guatemalas politiska och ekonomiska elit och domen underkändes efter påtryckningar mot landets författningsdomstol. Det är fortfarande oklart vad som kommer hända med diktatorn men arbetet för historisk rättvisa fortsätter.

Viktigt att sanningen kommer fram och att offren för upprättelse

I oktober i år inleddes rättegången för attacken mot Spaniens ambassad i Guatemala, en mordbrand och massaker som genomfördes av Guatemalas egen nationella poliskår den 31 januari 1980. Bland dödsoffren i mordbranden fanns Rigobertas far Vicente Menchú. Rigoberta har sedan flera år varit involverad i arbetet med att utreda och nå rättvisa för massakern.

Efter 34 år av straffrihet, inleddes rättegången för den guatemalanska polisens attack mot Spaniens ambassad i Guatemala. Rigoberta Menchú är vittne och målsägare i rättegången tillsammans med sin stiftelse Fundación Rigoberta Menchú Tum (FRMT). FRMT får ekonomiskt stöd av Diakonia för att kunna driva processen.

Taggar

Mänskliga rättigheter