Reportage av Diakonia

”Vatten är det vackraste som finns”

Wilber Misaragune Conissla har bott i Churia i Peru hela sitt liv. Wilber är ett vittne. Ett vittne till att miljöförändringarna är verkliga och händer nu.

Glaciärerna smälter

Churia ligger i Anderna i Peru, nästan 4600 meter över havet. Här fanns tidigare världens största tropiska glaciärer. Glaciärerna är viktiga sötvattenreservoarer som ger vatten till hela regionen under de torra perioderna. Under de senaste 10 åren har glaciärerna smält i skrämmande fart på grund av växthuseffekten. Idag finns bara 10 procent av de ursprungliga glaciärerna kvar.

Byborna i Churia får stöd från vår samarbetsorganisation för att anpassa sig till de nya omständigheterna som klimatförändringarna orsakat men de är fortfarande oroliga inför framtiden.

Det går snabbt

– Vi vet inte vad som kan hända. På kort tid har mycket förändrats. Jag minns när jag var liten, då hade vi inte de här problemen, säger Wilber.

Wilber är 28 år och född och uppvuxen i byn. Nu har han sin egen familj här. Fru och en dotter som är 4 år.

– Vi yngre är oroliga för vi ser hur naturen förändras och vi vet att vi har många år kvar att leva. En del unga har tagit sig till staden för att arbeta, men det är svårt där också, det är ett annat liv, säger han.

En plan för framtiden

För två år sedan fick Wilber och de andra byborna kontakt med vår samarbetsorganisation Huñuq Mayu.

– Ledare och ungdomar i byn gick ihop och sa, ”vi måste lösa det här” men vi visste inte hur. Vi fick kontakt med Huñuq Mayu och tillsammans gjorde vi upp en plan för att plantera träd, spara och kontrollera användningen av vatten.

Damm säkrar tillgång på vatten

En fördämning som behåller regnvatten i en stor damm är ett av de viktigaste resultaten i projektet. Det ger byborna vatten under torrperioden.

– Vi har ett fint samarbete. Alla jobbar tillsammans för att förbättra situationen. Hittills har vi fått 4000 kubikmeter vatten från dammen, berättar Wilber.

I Churia är det kargt och svårt att odla. Invånarna lever av det som alpaca-djuren ger. När torkan slår till och gräset torkar måste djuren vallas flera mil om dagen för att få mat. Vattenprojektet syftar därför också till att öka vattnet i markerna nära byn för att kunna odla gräs till djuren.

”Om djuren mår bra har vi det bra”

– Projektet har hjälpt oss att ha mer vatten till djuren, och för oss för att dricka. Om djuren mår bra har vi det också bra för vi får allt från dem. Vi kan sälja dem (kött och ull) och så har vi råd med våra barns utbildning, säger Wilber.

Nästa steg i projektet är att skapa förutsättningar för att odla grönsaker genom att bygga växthus.

– Jag vill att vi hittar ännu fler smarta lösningar för att kunna ha ett bättre liv trots klimatförändringarna. Jag vill kunna förbättra situationen för min familj och ge en bra framtid till min dotter, avslutar Wilber.

FAKTA

  • I Anderna i Peru finns världens största tropiska glaciärer. Glaciärerna är viktiga vattenreservoarer som ger vatten till hela regionen under de torra perioderna.
  • Under de senaste 10 åren har ca 90 procent av glaciärerna smält på grund av temperaturökningen. Vattenbristen är akut.
  • Vädret har förändrats extremt. Torrperioderna är längre och regnperioderna är osäkra. Ibland slår kylan till plötsligt och hagelstormar slår ut skördarna.
  • Diakonias samarbetsorganisationer hjälper bönder att hitta nya smarta sätt att odla. Det handlar bland annat om att ta vara på regnvatten, konstbevattna och att skydda odlingarna på olika sätt, exempelvis med buskar och växthus.

Taggar

Klimat & miljö