av Svenska FN-förbundet

Sju punkter för en stark svensk röst i FN efter valet

nyhet

Agenda 2030, kärnvapenavtal, flickors och kvinnors utsatthet i konflikter. Det är många stora frågor som de partier som bildar regering efter valet behöver ta ställning till. Svenska FN-förbundet riktar sju konkreta uppmaningar till vår framtida regering, för att Sverige ska kunna fortsätta att föra en aktiv FN-politik.

Svenska FN-förbundet uppmanar de partier som vill bilda regering efter valet att fortsätta föra en aktiv svensk FN-politik. Följande sju punkter blir särskilt viktiga: 

1. Fortsätt att driva feministisk utrikespolitik

Flickors och kvinnors utsatthet i konflikter och inkludering i fredsprocesser har uppmärksammats under Sveriges tid i FN:s säkerhetsråd. Andra länder måste fås att uppmärksamma flickors och kvinnors situation. Större utrymme måste ges åt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

2. Fler svenska FN-soldater

Den försvars- och säkerhetspolitiska debatten är ensidigt nationell och antalet svenska FN-soldater är historiskt lågt. Våra folkvalda måste inse att global och nationell säkerhet byggs genom att alla FN-medlemmar tar sitt ansvar för det fredsfrämjande arbetet.

3. Bidra till uppfyllandet av de globala målen

Sverige ligger relativt bra till i Agenda 2030-arbetet men måste vidta åtgärder för ökad jämställdhet, bättre havsmiljö och minskade klyftor om de globala målen ska nås.

4. Underteckna FN-avtalet mot kärnvapen

FN-avtalet mot kärnvapen är ett viktigt ställningstagande i det långsiktiga arbetet för en kärnvapenfri värld.  Sveriges säkerhetspolitiska situation gagnas av en sammanhållen FN-linje mot kärnvapen, mot Nordkoreas provsprängningar och mot stormakternas fortfarande stora arsenaler.

5. Fler svenskar i FN-systemet

Svenska kvinnor och män bidrar med kompetens och engagemang i FN-arbetet. Sverige måste fortsätta att förse FN-systemet med personal som stärker såväl ledning och administration som fältarbete.

6. Mer aktiv konflikthantering

Omvärldens passivitet har förvärrat flyktingsituationen i konflikter som Syrien. FN-medlemmarna har ett ansvar att genom konfliktförebyggande, ingripande och gemensamt ansvarstagande stoppa konflikter innan de leder till massdöd, humanitära kriser och flyktingskap.

7. En aktiv avslutning i säkerhetsrådet 

Med bara några månader kvar i FN:s säkerhetsråd bör Sverige tydligt driva principen skyldighet att skydda, markera mot vetoanvändandet samt hitta vägar runt vetot. Det svenska rådsarbetet måste överlämnas till kommande rådsmedlemmar.

Taggar

Bistånd & utveckling Demokrati Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons