Vi hör inte mycket om situationen i Jemen. Syrianska flyktingar flyr över gränsen till Turkiet och vidare in i Europa, men Saudiarabien kontrollerar i det stora hela vilka nyheter som tar sig ut till omvärlden från Jemen. Jemeniterna är fast där de är, omringade av Saudiarabien, Oman och havet. Många flyr ut på landet från städerna, och några få har tur och lyckas ta sig in i Saudiarabien och Jordanien.
”Det som har hänt i Syrien på fyra-fem år har nu hänt i Jemen på bara några månader”, berättar Reem. Det började den 25:e mars i år. Saudiarabien började bomba Jemen för att få bort huthis, de som tagit över regeringsmakten i september förra året.
”Kvällen den 24:e mars var jag ute med min man och mina kompisar som vanligt, vi märkte inte av någonting”, berättar Reem. Klockan två på morgonen började bombandet, sedan dess har ingenting varit sig likt. Skolorna har stängt, det finns ingen elektricitet, det är bränslekris och människorna har knappt mat eller vatten. Reem berättar om sin familj som har varit kvar i huvudstaden i sex månader sedan bombningarna började. ”De vet inte vad som händer, de har varit fast i sitt mörka hus, de har inget sätt att uppdatera sig, de hör bombandet och det är allt de vet”, förklarar hon. Reem har lyckats få kontakt med familjen några gånger genom fast telefon, men inga av deras mobiler fungerar eftersom de inte har elektricitet.
Huvudstaden Sana’a i Jemen är belägen på berg och kullar. Inuti princip varje höjd har det funnits militärförråd med explosiva varor. Sedan huthis tog över makten i Sana’a har Saudiarabien attackerat de här förråden, vilket i sin tur har orsakat otroligt stora explosioner (läs om en sådan explosion här). På höjderna ligger det också bostadshus och kontor. Området där Reem hade sitt eget företag stängdes helt av efter en sådan explosion i slutet av april. Samma explosion tog livet av Reems kompis Lina med man och barn, då deras hus totalförstördes medan de sov.
Under 2014 hade Sana’a över två miljoner invånare. I nuläget har 4500 personer rapporterats döda. Men Reem tror att mörkertalet är betydligt större. ”Det är ingen som går omkring och räknar”, berättar hon. Många har också flytt. Hon bedömer att det inte ens finns en miljon invånare kvar i huvudstaden.
Reem har haft tur. Tur i oturen. När hon blev fast i Sverige visste hon inte var hon skulle ta vägen. Men en svensk familj öppnade upp sitt hem för henne. Hon bor där tills hon får sina papper om att hon förhoppningsvis får stanna kvar i landet.
Reems mamma berättade nyligen för henne: ”Jag vill inte att mina barn ska dö här (i Sana’a, Jemen)”. Nu efter några osäkra veckor har Reem fått information om att hennes familj har lyckats fly till Saudiarabien. De kom fram den 17 september. Eftersom hennes mamma är syrier släppte Saudiarabien in henne i landet. Där betalar nu staten för hotellrum och basartiklar så de får mat, och de kommer att få stanna där åtminstone ett par veckor. Ändå är det “väldigt svårt för jemeniter att få jobb i Saudiarabien, och i många fall skulle arbetsförhållandena för de som lyckas få jobb kunna liknas vid modernt slaveri”, berättar Reem.
Reem hade varit gift i fem månader när hon åkte till Sverige för att vara här i några veckor. Nu har hon inte träffat sin man på fem månader. Hon hoppas att kanske kunna träffa honom om ett halvår, men det är en ren gissning, och jag inser en liten del av hur osäker hennes situation är. Innan hon får uppehållstillstånd i Sverige får hon inte resa härifrån, och hennes man kan inte komma hit.
När jag frågade henne om hon skulle vilja åka tillbaka till Jemen berättar hon att hon såklart vill tillbaka. Men inte förrän det har lugnat sig. Det går inte att vara där nu. Hon förväntar sig att det kommer att ta minst 10-15 år innan situationen har normaliserats igen. Hon hade planerat att vara i Sverige i tre veckor.
Sedan i augusti 2014 har Reem jobbat för ADRA i Jemen som programassistent och hjälper människor i svåra situationer.”Trots allt som händer, så vill jag fortsätta att hjälpa människor genom mitt arbete”, berättar Reem. Hon jobbar just nu med det hon kan härifrån Sverige. Nyligen har ett projekt dragit igång genom ADRA Sverige och ADRA Danmark i samarbete med ADRA Jemen. Det ska förse människor i södra Jemen med mat och hygienartiklar under tre månader. Det är på en plats där läget har stabiliserat sig något. Där behöver de inte sluta jobba i dagar på grund av bombningar.
Reem hoppas på att fler projekt ska kunna starta upp så småningom för att fler människor ska få hjälp.