Q&A: Allt du behöver veta om diplomatprogrammet

Brittiska ambassadörens residens i Stockholm.
Jobba

Är du en strukturerad äventyrare? Då kan diplomatprogrammet vara något för dig, säger diplomaten Désirée Hermann Diaz.

Är du precis som vi på Globalporten nyfiken på vad det innebär att jobba som diplomat? Funderar du rent av på att söka till diplomatprogrammet?

Désirée Hermann Diaz, som snart ska tjänstgöra på Sveriges ambassad i Mexiko, har svarat på våra instagramföljares frågor. Désirée har tidigare praktiserat på den svenska FN-representationen i New York och arbetat i fält med utvecklingssamarbete. Just nu jobbar hon med Agenda 2030 på Utrikesdepartementet. Här har vi samlat hennes tips till dig som siktar mot en framtid som diplomat!

Désirée Hermann Diaz. Foto: Joakim Ydebäck, Regeringskansliet.

Hur är det att gå diplomatprogrammet och hur ser en vanlig dag ut?

Jag har gått dippen (diplomatprogrammet) detta läsår, vilket tyvärr innebär att nästan hela utbildningen genomfördes online. Då skiljer det sig såklart mycket mot hur det brukar vara, men jag tyckte ändå att det blev väldigt bra. Kort sagt får man gå diplomatprogrammet ett av de tre första åren från det att man kommer in. Du placeras på en enhet på Utrikesdepartementet och varvar arbetet med 14 veckors utbildning utspritt under ett kalenderår.

Ingen dag är den andra lik. Vi gick igenom allt från globala frågor, säkerhetspolitik och EU till kunskap om våra nordiska grannländer. Normalt under dagen hade vi föreläsningar av externa gäster så som forskare, representanter från NGO:s eller kollegor från olika enheter på Utrikesdepartementet och ambassader. Mycket tid läggs på att vi får ställa frågor till föreläsarna, ha diskussioner och göra vissa gruppövningar. Ett av mina favoritinslag var en förhandlingsövning vi gjorde tillsammans med det norska diplomatprogrammet och Harvard-professorn Dani Shapiro.

Ingen dag är den andra lik. Vi gick igenom allt från globala frågor, säkerhetspolitik och EU till kunskap om våra nordiska grannländer.

Hur ska man vara som person för att trivas med diplomatyrket?

Det finns egentligen ingen perfekt diplomat men jag fick en gång ett fint råd av en mycket äldre kollega som sa: ”en strukturerad äventyrare”.

Jag känner att jag har två sidor av mig själv som har varit till fördel. Den första är strukturerad; jag kan teorin, skriva underlag etc. Det är viktigt att trivas som byråkrat, helt enkelt. Den andra sidan är äventyrlig, älskar omväxling, att vara i utmanande länder, interagera med människor och alla samhällets delar. Du ska kunna göra allt från förhandlingar i FN till att vara ute i fält. Det är viktigt att man ser ett liv med mycket tjänstgöring utomlands som spännande och inte som en begränsning. Det är ju inte helt lätt för den som har familj, men jag ser många kollegor som lyckats lösa det bra.

Sen kan man också välja att jobba med vissa saker mer än andra. Jag älskar multilaterala sammanhang men vill också få in mycket fältarbete under min karriär. För de som vill vara hemma mer finns såklart möjlighet att ha lite färre tjänster utomlands. Men det är viktigt att vara flexibel, brinna för att jobba i Sveriges tjänst och ta tjänstemanrollen på allvar, samtidigt som man vågar vara en person som är bra på att knyta kontakter i de olika länderna du tjänstgör i.

Du ska kunna göra allt från förhandlingar i FN till att vara ute i fält.

Vilken är den viktigaste meriten som krävs för att komma in på diplomatprogrammet?

Det finns inte en. Tänk på att de ska välja en grupp på cirka 20-25 personer. Dessa måste ha olika språkkunskaper, erfarenheter och profil. De tittar också på en helhet. Jag hade t.ex. kortare arbetslivserfarenhet än de flesta, men kan två väldigt stora språk så det kanske vägde upp.

Ibland handlar det om att din profil råkar vara rätt just det året. När jag tittar på mina fantastiska kollegor, är vi alla ganska olika med hänsyn till hur länge och var vi jobbat, vilka språk vi kan etc. Alla har dock erfarenhet av Regeringskansliet, UD, Sida, EU eller liknande. Alla har relevant utbildning men det finns inte en specifik egenskap som behövs. Så tänk mer på vad som är din superkraft och hur den kan hjälpa dig i ditt liv eller jobb! Finns det något som gör dig unik?

Vad har man för arbetsuppgifter som diplomat?

Det är verkligen högt och lågt. Jag har gjort allt från att skriva tal till ministrar, flytta stolar för en mottagning, skriva manus till filmer, följa förhandlingar om resolutioner i FN, skriva rapporter etc. Jag har ännu inte tjänstgjort på ambassad men en viktig del av det arbetet som många kanske inte tänker på är att hjälpa svenska medborgare utomlands.

Det är väldigt omväxlande och därför viktigt att vara öppen för att göra allt möjligt, även mer praktiska och administrativa saker om det skulle behövas.

Det är väldigt omväxlande och därför viktigt att vara öppen för att göra allt möjligt.

Désirées tips till dig som vill gå diplomatprogrammet

  • Läs en relevant utbildning.
  • Slipa på dina språkkunskaper. Det krävs goda kunskaper i engelska plus ett av följande språk: franska, tyska, spanska, arabiska, ryska eller mandarin.
  • Skaffa dig utlandserfarenhet.
  • Hitta frågor du brinner för och engagera dig i ideella organisationer, exempelvis Europeiska Ungdomsparlamentet (EUP), Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF), Global Shapers, Svenska FN-förbundet eller Utrikespolitiska förbundet.
  • Att göra praktik på Utrikesdepartementet eller en ambassad är starkt rekommenderat, men inget krav. Det är bra att testa på och se om man trivs i en sådan organisation. Praktik ger en bra inblick i ungefär vad som förväntas av dig och du får även möjlighet att träffa människor som kan ge tips eller råd inför framtiden.
  • Plugga inför intagningsprovet på proven som finns på Regeringens hemsida. Ett kontinuerligt intresse för utrikespolitik och god grundkunskap är viktigt. Ett tips är att lyssna på relevanta podcasts som UD-podden. Det är viktigt med allmänbildning, inte bara om omvärlden utan även om Sverige och våra grannländer.

Du hittar alla frågor och svar som höjdpunkt på Globalportalens Instagram!

Taggar

Kurser & utbildningar