nyhet av Amnesty International

Putins lagar stryper mötesfriheten

Amnestys nya rapport ger en analys av de skärpningar av lagar och praxis som införts sedan president Putin återvaldes för en tredje presidentperiod för två år sedan.
Rätten att demonstrera och att arrangera protestmöten håller på att gå förlorad i Ryssland. Tillslagen mot regeringskritiker och oliktänkande har blivit alltmer omfattande.

Rapporten, En rättighet inte ett brott: kränkningar av mötesfriheten i Ryssland ger en analys av de skärpningar av lagar och praxis som införts sedan president Putin återvaldes för en tredje presidentperiod för två år sedan. 

- Den kompromisslösa reaktionen på demonstrationer som hölls i Moskva i februari och mars i år, visar hur svårt och hur farligt det har blivit att organisera och delta i protester. Mötesfriheten har länge varit inskränkt i Ryssland, men nu är det risk för att den går förlorad totalt, säger Denis Krivosheev. biträdande chef för Amnesty Internationals Europaavdelning.

Den mycket hårda lagstiftningen innebär att:

  • Alla offentliga möten måste godkännas i förväg om de inte hålls på avlägsna speciellt avsedda platser. Om tillstånd inte har begärts riskerar såväl arrangörer som deltagare kraftiga böter. Även fredliga demonstranter riskerar böter och fängelse. Möten som uppstår spontant anses alltid olagliga och skingras av polis.
  • De som anklagas för att inte ha lytt polisens order riskerar 15 dagars fängelse.
  • Möten som arrangeras av oppositionella eller minoriteter få i princip alltid avslag på ansökan. 
  • Protester genomförda av enbart en individ behöver inte tillstånd i förväg men myndigheterna har även ingripit mot sådana protester på senare tid. 

Under februari och mars i år har Amnesty dokumenterat tio protestaktioner, vid minst sju av dem skingrade polisen deltagarna och mer än 1 000 fredliga demonstranter greps. Hundratals fick dryga böter och ett dussintal dömdes till kortare fängelsestraff i bristfälliga rättegångar. 
Vid flera tillfällen har motdemonstranter tillåtits hota och även fysiskt attackera demonstranter, innan polisen ingripit. Polisen åtnjuter dessutom i princip total straffrihet för sin omfattande våldsanvändning. 

Amnestyaktivister har nekats tillstånd samtliga gånger, under 2013 och 2014, som de ansökt om att få genomföra aktioner på centrala platser i Moskva. De har blivit hänvisade till ödsliga parker i utkanten av staden. Demonstrationer till stöd för regeringen har dock inga problem att få tillstånd, även på platser där det råder demonstrationsförbud. 

- Det blir allt tydligare att de ryska myndigheterna vill ha total kontroll över såväl offentliga platser som vad som får uttryckas på dessa platser - dessutom verkar det ryska rättsväsendet inkapabla eller ovilliga att stå emot detta. 

- När protester förbjuds, kritiska organisationer tvingas stänga ned och oberoende media tystas finns det till slut bara möjlighet att uttrycka kritik inom hemmets fyra väggar. Detta är en oroande framtid, ett illavarslande eko av Rysslands förflutna som inte ligger så långt tillbaka i tiden, säger Denis Krivosheev.

Taggar

Mänskliga rättigheter