Elido är 14 år och bor med sin familj i en liten by i bergen i Baja Verapaz, 20 mil norr om Guatemala City. Han är med i en workshop som ordnas av Plan för att öka jämställdhet och bryta den machokultur som råder i Guatemala. Guatemala är ett av världens våldsammaste länder med 20 rapporterade mord per dag. Våldet är starkt kopplat till de kriminella gäng som delat upp landet emellan sig och som livnär sig på droghandel och smuggling.
Men våldet är också en del av machokulturen som genomsyrar hela samhället. Från tidig ålder får små pojkar lära sig att inte gråta och att det är de som bestämmer medan flickor lär sig att deras plats är i hemmet. Pojkar lär sig att lösa konflikter med våld och misshandel av kvinnor och barn är ett stort problem.
Pojkar sprider själva kunskapen vidare
Elido har valts ut tillsammans med 40 andra pojkar från olika byar i området för att lära sig om könsroller, maktstrukturer och jämställdhet. Tanken är att de ska få gå en pilotkurs under 20 veckor och sedan sprida kunskapen vidare i sina skolor. Det här är tolfte gången killarna ses och Elido märker redan en skillnad i sitt beteende:
- Tidigare brukade jag beordra min 11-åriga lillasyster att göra allting åt mig och om hon inte lydde så slog jag henne. Nu har jag insett att det är helt fel och att även jag måste hjälpa till med hushållsarbetet hemma, säger Elido.
Konstnärskollektivet Caja Lúdica är Plans partner som arrangerar workshopen för killarna i Baja Verapaz. De använder sig av kreativa metoder som dans, musik, rollspel och lekar för att göra pojkarna medvetna om könsstereotyper och diskrimineringen av flickor och kvinnor. De diskuterar hur flickor och pojkar uppfostras olika, vilka krav och förväntningar som finns på kvinnor respektive män och hur de snäva könsrollerna påverkar alla.
- Det är inte bara flickor och kvinnor utan även pojkar och män som påverkas negativt av machokulturen. Bara en sån sak som att bebispojkar får lära sig att inte gråta eftersom det inte är accepterat i vårt samhälle, säger Fredy Batres, en av ledarna från Caja Lúdica.
Han ser en enorm skillnad i pojkarnas beteende nu jämfört med när de träffades första gångerna:
- I början var de väldigt aggressiva mot varandra och ville inte delta i aktiviteterna. Nu är de mycket mer samarbetsvilliga och behandlar både varandra och oss med respekt, säger Fredy Batres.
Knytnäven blev till en öppen hand
Han berättar om en händelse som fick dem att känna att de hade nått en milstolpe. De hade delat in de 40 pojkarna i två grupper och gett dem instruktioner att de bara fick kommunicera med varandra genom kroppsspråk. Inga ord var tillåtna.
- Den första gruppen diskuterade med varandra vad de skulle göra och kom tillbaka efter en stund och visade upp en knuten näve. Åh nej, tänkte vi, var ska det här sluta?
- Men sen så kom den andra gruppen med sitt svar där de skakade på huvudet och visade att de inte ville slåss. Den första gruppen sträckte då fram en hand för att hälsa. Och så slutade det med att grupp nummer två gav dem en kram. Då fick vi tårar i ögonen, säger Fredy Batres.
Elidos familj har kommit till workshopen för att vara med idag och hans mamma, Irlanda Ordoñez, säger att hon redan märker en förändring i Elidos beteende:
- Han gör inte likadant som sin pappa och han hjälper till mycket mera hemma.
Elido själv ser fram emot att komma hit varje lördag och tycker att kursen har öppnat nya möjligheter i hans liv.
- Min plan är att gå klart skolan och sen fortsätta studera till lågstadielärare. Jag vill arbeta med barn i framtiden.