Den palestinske prästen Mitri Raheb fick tillsammans med israeliske journalisten Gideon Levy årets Palmepris.
Mitri Raheb är en protestantisk kyrkoherde i Betlehem som fått uppmärksamhet både i Palestina och internationellt för sitt arbete med ungdomar. ”Vi vill att ni ska leva, inte dö, för Palestina” är hans fredsbudskap till unga palestinier, muslimer och kristna.
– Ingen kan lova den yngre generationen att det kommer att bli bättre imorgon. Men vad vi behöver göra är att ge de unga verktygen att bli aktörer i sina egna liv.
Genom utbildningar i konst, teater och film vid sin skola Dar Al-Kalima (ung. ”Ordets Hus”) i Betlehem vill Mitri Raheb att palestinska ungdomar ska kunna utforska sin identitet och göra motstånd på fredliga och kreativa sätt. Det behövs på Västbanken där fattigdom, korruption och den israeliska ockupationen gör att många unga ger upp hoppet.
– Ingen kan lova den yngre generationen att det kommer att bli bättre imorgon. Men vad vi behöver göra är att ge de unga verktygen att bli aktörer i sina egna liv.
Att han tilldelas Olof Palmepriset tillsammans med israeliske journalisten och vänsterdebattören Gideon Levy anser Raheb är viktigt därför att det sätter nytt fokus på Israel-Palestinakonflikten, som hamnat i skuggan av andra konflikter i Mellanöstern. Priset ger honom inspiration att fortsätta sitt arbete.
– Det visar mig och mina medarbetare att vi inte är ensamma, att vi har vänner världen över som tror på det vi gör och hjälper till att sprida vårt budskap till fler.
– Freden är möjlig. Konflikten är politisk och den går att lösa, vi är inte dömda till att alltid leva så här.
Som protestantisk teolog har Mitri Raheb lanserat en palestinsk form av befrielseteologi som jämför den israeliska ockupationen med romarna på Jesus tid. Den har gett honom stor uppmärksamhet i den kristna världen. Men trots stående erbjudanden om jobb och bostad från kyrkor och universitet i USA och Europa har han valt att stanna på den ockuperade Västbanken där han tagit initiativ till en myriad olika projekt.
Vid sidan av att driva skola är han ordförande för The International Center of Betlehem, ett centrum för forskning och kultur i kristen ekumenisk anda. Flera av hans projekt för unga konstnärer från marginaliserade områden görs med stöd av Palmecentret, som även arbetar med honom för att främja dialog mellan religioner och tidigare har bjudit in honom till Sverige.
På frågan vad han tror om framtiden säger Mitri Raheb att han inte är optimistisk, men vägrar att sluta vara hoppfull.
– Freden är möjlig. Konflikten är politisk och den går att lösa, vi är inte dömda till att alltid leva så här. Det vi saknar är ledare som Olof Palme, som gör fred, inte bara pratar om fred. Och vi behöver människor som vågar göra motstånd, inte med våld utan med kreativa metoder.