nyhet av Diakonia

Översvämningarna förstör jordbruksmarken

Monsur Ali Mondar är 75 år och bor i sydvästra Bangladesh. Foto: Martina Holmberg, Diakonia
När klimatet förändras, blir klimatflyktingarna fler. I Bangladesh väntas över 30 miljoner tvingas fly om inte uppvärmningen stoppas. Nu står hoppet till FN:s klimatmöte i Paris.

Det är framförallt de rika länderna som påverkar klimatet med stora utsläpp av växthusgaser. Men de fattiga länderna drabbas hårdast. Monsur Ali Mondar är 75 år och bor i sydvästra Bangladesh. Han ser att klimatet har förändrats - cyklonerna har blivit starkare och översvämningarna kraftigare. Det har gjort det svårare för många att leva på det jorden ger.

Monsur Ali Mondar bor i byn Datinakhali, ett låglänt, kustnära område i sydvästra Bangladesh, där de boende drabbats hårt av klimatförändringarna och ständigt utsätts för extremväder. Vid varje översvämning väller havsvatten in över markerna och förutsättningarna till jordbruk försämras.

Tidigare fanns det gott om risfält i området, men räk- och krabbodlingar har tagit över den numera salta marken och det mesta går på export.
– Den höga salthalten i marken gör det svårt att odla. Därför har tillgången på mat blivit sämre och fattigdomen större, säger Monsur Ali Mondar.

Biståndsorganisationen Diakonia lär familjer att anpassa sina odlingsmetoder, men anpassningen har en gräns. Klimatförändringarna kan leda till att havsnivån stiger så mycket att en femtedel av världens mest tättbefolkade landområden dränks. Då kommer Monsur Ali Mondar och runt 30 miljoner andra människor tvingas fly.

Men det finns tid att agera. Hoppet står till FN:s klimattoppmöte, COP21, som hålls i Paris i december. Då kan världens ledare komma överens om ett klimatavtal som vänder utsläppskurvan och samtidigt bestämma hur fattiga länder ska kompenseras för de skador som uppstått. Svenska Alliansmissionen har ställt sig bakom kampanjen Act now for climate justice. Målet i Sverige är att samla in 20 000 namnunderskrifter för att skicka en tydlig signal till våra politiker att de ska arbeta för ett ambitiöst och rättvist klimatavtal.

Esther Flores Sedman & Annette U Wallqvist
Diakonia

Taggar

Klimat & miljö Flykt & migration