På söndag är det planerat val i Demokratiska republiken Kongo. Landet har aldrig genomgått ett demokratiskt maktskifte och har inför valet tackat nej till flera internationella observatörer, däribland EU.
– Det är mycket oroande. Vi ser också flera exempel på kränkningar av mänskliga rättigheter runtom i landet, säger Maria Bard, sakkunnig Kongo, PMU.
Afrikas näst största land, DR Kongo, har den senaste tiden stått i mediernas rampljus. Den kongolesiske läkaren från Panzisjukhuset, Denis Mukwege, mottog den 10 december Nobels fredspris för sin kamp mot sexuellt våld i konflikt, och uppmärksammade återigen situationen i landet.Trots detta har läget inte förbättrats. Mänskliga rättigheter kränks till följd av den politiska krisen. Våldet ökar, flera har dödats i samband med valmöten och militär och polis slår ner mot aktivister och oppositionella.
Biståndsorganisationen PMU har arbetat med partner i landet i många år och PMU:s sakkunnige i Kongo-frågan, Maria Bard, är nyss hemkommen från ett besök i Sydkivu. Hon vittnar om stor oro bland civilbefolkningen inför det stundande valet.
- Situationen har förvärrats i landet. Det är oroligt och har förekommit våldsamma protester på många håll. Det är viktigt nu att regeringen, armén och alla parter respekterar valprocessen och människors rätt att använda sina demokratiska rättigheter att fritt få uttrycka sig och mötas i fredliga demonstrationer. MONUSCO måste använda sitt mandat att skydda civilbefolkningen från fysiskt våld, säger Maria Bard.
"De jag mött har inte höga förväntningar på valet."
President Joseph Kabila har suttit vid makten sedan 2001, men skulle ha avgått för två år sedan. Ett 20-tal kandidater gör nu upp om presidentposten, men Kabila är denna gång inte med i kampen.
- De jag mött har inte höga förväntningar på valet. Analytiker menar att det inte kommer att kunna vara fritt, demokratiskt och transparent. Man har till exempel inte välkomnat flera internationella valobservatörer, som EU och National Democratic Institute. Ändå är det viktigt att ett val äger rum, för att visa på vikten av att regelbundna val hålls och respektera folkets delaktighet i den demokratiska processen, säger Maria Bard.
Den 10 december uppmanade PMU och Läkarmissionen EU:s utrikesministrar i en debattartikel i SvD att inte häva sanktionerna som man upprättat mot 14 nyckelpersoner inom den kongolesiska maktapparaten som aktivt bidragit till kränkningar av mänskliga rättigheter. Sanktionerna består bland annat av frysning av tillgångar och inreseförbud i EU. EU-rådet fattade beslut förra veckan om att förlänga sanktionerna. Det val som nu kommer att äga rum kan ses som ett resultat av internationella och nationella påtryckningar där sanktionerna troligtvis spelat en viktig roll.
- Riktade sanktioner är fortfarande ett av de starkaste verktyg som EU kan använda för att påverka regeringen och samtidigt visa sitt stöd för folket, säger Maria Bard.
"Det är nu viktigt att omvärlden står kvar även efter valet och fortsätter att trycka på för demokrati och mänskliga rättigheter."
Problemen i DR Kongo är inte lösta med valet. Den demokratiska processen kommer att ta tid.
- Det är nu viktigt att omvärlden står kvar även efter valet och fortsätter att trycka på för demokrati och mänskliga rättigheter i ett så konfliktdrabbat land som DR Kongo, säger Maria Bard.