Världen av Amnesty International

Oro kring Saudiarabiens kommande köp av Newcaste United

Amnesty International UK har skrivit till Premier Leagues vd Richard Masters och uppmanat organisationen att se över Saudiarabiens syn på mänskliga rättigheter innan de godkänner övertagandet av fotbollsklubben Newcastle United.

Amnesty International UK har skrivit till Premier Leagues vd för att uttrycka oro kring Saudiarabiens kommande köp av fotbollsklubben Newcastle United. Det är ett konsortium, uppbackat av en saudisk investmentfond, som ska bli den nya ägaren. Köpet planeras att klubbas igenom den 1 maj.  

I brevet skriver Kate Allen, generalsekreterare för Amnesty International UK, att det finns “allvarliga frågetecken som Premier League behöver reda ut” i den föreslagna affären. 

I och med att kronprinsen Mohammed bin Salman genom sin kontroll av landet också indirekt skulle bli ägare av Newcastle United frågar sig Allen i brevet “hur detta skulle kunna vara positivt för ryktet och bilden av Premier League”?

Amnesty har vid flera tillfällen varnat för att Saudiarabien aktivt arbetar med “sportswashing” och även andra sätt för att påverka den internationella bilden av landet - i syfte att dölja landets katastrofala människorättssituation. Det har främst skett sedan den nuvarande kronprinsen Mohammed bin Salman tillträdde 2017 och har bland annat inneburit att Saudiarabien har stått värd för flera internationella sportevenemang. Men köpet av fotbollsklubben Newcastle United skulle innebära att Saudiarabien för första gången kliver fram som ägare av en av världens mest kända fotbollsklubbar.

Mohammed bin Salman ©AFP/Getty Images

Mohammed bin Salmans styre har inte bara inneburit sportevenemang. Det har också fört med sig omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter, där regeringskritiska röster och andra människorättsförsvarare har blivit gripna, torterade och ställda inför rätta. Samtidigt har det också skett en kraftig ökning av antalet avrättningar efter orättvisa rättegångar i landet

—Vi säger ingenting om vem som ska äga och driva Newcastle United, men om inte Premier League tar ett steg tillbaka och tar en allvarlig titt på situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien så riskerar de att få ta på sig “dumstruten”. Risken är stor att de underlättar för för länder som Saudiarabien som försöker använda sport för att tvätta bort sin urusla situation för mänskliga rättigheter, säger Kate Allen. 

—Det här är mer än bara en finansiell transaktion. Det är varumärkesbyggande för Saudiarabien. Ett varumärkesbyggande som använder prestigen i Premier League och passionen hos Newcastle Uniteds fans. Oavsett om affären går i hamn eller inte så ber vi Newcastle Uniteds anställda och fans att lära sig om situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien - och att vara beredda på att prata om den.  

—Om inget annat borde i alla fall Premier League klart och tydligt förklara hur deras processer för att besluta om ägarskap och chefsskap har fungerat i det här fallet, och vilken bedömning som har gjorts av situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien under Mohammad bin Salmans ledning, avslutar Kate Allen. 

Taggar

Mänskliga rättigheter