nyhet av Svenska Afghanistankommittén

Ödesmättade och spända dagar i Kabul

Den gamle kungens dotterson Nader Naim ställer inte längre upp i presidentvalet utan stödjer Zalmai Rassoul.
Med tre dagar kvar till valet i Afghanistan måste alla utlandsanställda hålla sig inom det inhägnade området i centrala Kabul. Trots mycket våld är engagemanget inför valet stort. Anders Rosén från Svenska Afghanistankommittén skriver direkt från Kabul.

Efter några dagar av svensk försommarvärme drabbades Kabul av ett oväder av ödesmättad karaktär. Mörka moln drog in igår och regnet vräkte ner över den prövade staden. Ett symboliskt väderomslag om kommande mörka och dramatiska tider – eller en signal från högre makter om att kyla ner känslorna inför valet och få folk att ta det lugnt?

Det är tre dagar kvar till valet och alla väntar med spänning. Vi utländska anställda på SAK har s.k. lock down. Det innebär att vi inte går ut, utan stannar inne på compounden i centrala Kabul där vi bor. Beredskapen har höjts. Jag har provianterat för fem dagar, men det var väldigt lite folk i mataffären igår.

Utanför compounden är det högre närvaro av de milismän som bevakar gatan. Sällan har polis och militär varit så populära i mina ögon…

Valplakaten uppmanar kvinnor att rösta

Det är tre dagar kvar till valet och det råder ett spänt lugn i Kabul. I dag är den sista kampanjdagen. I natt klockan 24 ska valkampanjen i Afghanistan vara officiellt avslutad, både presidentval och lokalt.

Ute på staden går livet vidare nästan som normalt. Skillnaden är att det är mindre trafik, vilket tyder på att många håller sig hemma. Det är högre närvaro av polis och militär, som stoppar bilar och kontrollerar passagerare. Jag var själv föremål för en sådan kontroll häromdagen. Ibland dånar valpropaganda ut från högtalarbilar. Annars ett spänt lugn.

Annars var det i helgen. Det blev två väldigt jobbiga dagar.

Många attacker på få dagar

Jag befann mig på balkongen på fredagen när explosionen briserade från västra Kabul. Det visade sig att talibanerna hade attackerat ett guest house till en amerikansk biståndsorganisation och en kristen organisation vägg i vägg. Vilket som var huvudmål är oklart. Tre afghaner dödades, plus självmordsangriparna.

Dagen efter attacken mot de utländska organisationerna var det dags igen. Mobiltelefonen gick varm av nya säkerhetsmeddelanden. Nu hade valkommissionens kontor attackerats, bara 400 meter från Svenska Afghanistankommitténs huvudkontor.

Det var de fjärde attackerna i Kabul på bara tio dagar. Tidigare hade ett annat valkontor attackerats, liksom lyxhotellet Serena. Dessutom det obegripliga mordet på Nils Horner och attacken mot en libanesisk restaurang med många offer, mest utländska. Klart är utlänningar attackeras i högra grad och som utlänning håller man extra låg profil.

I dag onsdag rapporteras att säkerhetstjänsten har stängt elva restauranger och mindre hotell som besöks av utlänningar. En del har ironiskt nog flyttat över till – Serena!

Stort engagemang trots våld

Men samtidigt ska vi komma ihåg att det har skett attacker varje dag runt om i landet, även om det – pepparpeppar – varit lugnt Kabul i tre dagar. Många dödsoffer har krävts, både polis, militär, civila och motståndsmän. Det har inte alls rapporterats på samma sätt i internationell media.

I dag på onsdagsmorgonen kom den första rapporten om en allvarligare attack: en tidigare kidnappad lokal politiker i Sar-i-Pul i norra Afghanistan har dödats tillsammans med åtta andra personer. En explosion rapporterades nyss från Kandahar med tio skadade civila. Och vi vet att det kommer mer.

Trots våldet är engagemanget stort inför valet. Nästan alla afghanska vänner jag har pratat med säger att de ska rösta – hur det blir sen får vi ju se…

I Kabul och i städerna rapporteras om långa köer till de valkontor där man kan hämta ut sina röstkort. Jag har själv sett sådana köer även i Mazar. Igår visades på Twitter en 80-årig man som hade köat hela dagen men som inte kom fram före kontorets stängning.

Men kom ihåg att det är stora skillnader på stad och landsbygd. I talibankontrollerade områden blir det oerhört svårt och riskfyllt för folk att rösta. Där är också risken för valfusk störst.

Men hur går det då i själva valet?

Det finns tre huvudkandidater:

Abdullah Abdullah. Ledaren för oppositionen i framför allt norr och stark i synnerhet bland tadzjiker. Abdullah förknippas med den gamle motståndskämpen Massoud som han stod nära. Var huvudutmanare till president Karzai i förra valet.


Ashraf Ghani. Starkt kort, speciellt bland pashtuner. Den tidigare finansministern hos Karzai har gett intryck av att ha ett sammanhållet program för landets utveckling, men har förvånande valt den gamle krigsherren och uzbek-generalen Dostum som en av sina vicepresidentkandidater. Det kommer dock att splittra oppositionen i norr. 

Zalmai Rassoul är en gammal vapendragare till president Karzai och f d utrikesminister. Har Karzais stöd och är en person som kan fortsätta Karzais linje. Anses lite profillös. Har utsett en kvinna till en av sina två vicepresidentkandidater; den välkända och reformvänliga guvernören i Bamyan, Habiba Sarobi som är etnisk hazar.

Från början var det elva kandidater. De har nu minskat till åtta. Två av kandidaterna, Karzais bror Qayum och dottersonen till den siste kungen i Afghanistan, Nader Nahm har förklarat att de nu stöder Rassoul.

Ett val för- eller emot presidenten

Opinionsundersökningar i Afghanistan ska man ta med en stor näve salt, men enligt en färsk undersökning leder Ghani med 27 procent av rösterna, överraskande mycket. Abdullah har 24,5 procent och Karzais kandidat, Rassoul får bara 8 procent, vilket är förvånande lite.

Det är anmärkningsvärt små variationer mellan olika delar av landet och mellan män och kvinnor.

Men i vassen lurar president Karzai. Enligt författningen kan han inte väljas om till en tredje period på raken men det är fullt möjligt för honom att ”göra en Putin”, d v s komma tillbaka och bli omvald i nästa val. Vapendragaren Zalmai Rassoul skulle därmed vara en bra kandidat för Karzai att hålla ställningarna i fyra år och sedan se hur Karzai kan bli vald för ytterligare en – eller två – perioder.

President Hamid Karzai deltar inte i valet. Men han är i högsta grad delaktig.  För många afghaner är det fortfarande ett val för eller emot presidenten. Och en eventuell återkomst för Karzai i framtiden.

Och titta! Kommer inte solen fram över Kabul så här på onsdagseftermiddagen…

Anders Rosén
Informationssamordnare
Svenska Afghanistankommittén i Kabul

Taggar

Krig & fred