nyhet av Amnesty International

Venezuela: Gripandet av borgmästare oroande signal

Gripandet av borgmästaren i San Cristóbal, Daniel Ceballos, för hans påstådda regeringskritiska protester visar att människorättssituationen fortsätter att försämras i Venezuela, säger Amnesty International. Ceballos är medlem i ett oppositionsparti och greps av säkerhetspolisen 19 mars misstänkt för uppror och sammansvärjning.

- Myndigheterna verkar öppna för en häxjakt på oppositionspolitiker, säger Guadalupe Marengo, biträdande chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning.

Justitieministern Miguel Rodriguez Torres twittrade: "Gripandet av Danel Ceballor innebär rättvisa! Borgmästaren främjade och deltog i det oberäkneliga våld som utbröt i San Cristóbal. En borgmästare har ansvar att uprätthålla respekten för lag och ordning, inte förespråka våld, anarki och uppror!".

Detta uttalande föregår rättsprincipen att man alltid är oskyldig innan motsatsen är bevisad.

Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum mellan säkerhetsstyrkor, regeringssupportrar och regeringskritiska demonstranter och har eskalerat sedan februari. Officiella källor har rapporterat att minst 31 personer har dött, bland dem sex personer från säkerhetsstyrkorna, och över 460 människor har skadats. Fler än 1 700 personer har gripits, de flesta har dock frigivits villkorligt. 

- Det är odiskutabelt att myndigheterna i Venezuela har ett ansvar att upprätthålla ordningen. Dock måste de respektera mänskliga rättigheter och agera med återhållsamhet, annars kommer deras handlingar att leda till ännu mer våld. Det är också avgörande att oppositionsledare tydligt markerar att deras supportrar inte tillåts begå människorättsövergrepp, säger Guadalupe Marengo.

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter