nyhet av ADRA Sverige

Världsvattendagen: 800 miljoner saknar rent vatten

Kvinna bär hinkar med vatten.
När vi vrider på kranen vet vi att vi får vatten – rent, klart, drickbart. Vatten verkar vara en outtömlig resurs. Så är det inte i många delar av världen. Där är vatten en bristvara.

I Sverige använder varje person ca 180 liter vatten per dag. Det kan jämföras med att i världens fattigaste länder måste stora befolkningsgrupper klara sig på mindre än 20 liter vatten om dagen. 20 liter är det minsta en människa behöver för att klara sina vardagliga behov på ett tillfredsställande sätt.

Orent vatten dödar

När människor inte får tillräckligt med vatten drabbar det hälsan. Diarrésjukdomar beror ofta på att vattnet som människor dricker inte är rent. Varje år dör 800.000 barn under fem års ålder i diarrésjukdomar. Det innebär att varje dag avlider 1.800 barn bara för att de har varit tvungna att dricka orent vatten.

Stor förbättring

Ändå är situationen mycket bättre idag än vad den var för ett par årtionden sedan. 1990 saknade 2,1 miljarder människor tillgång till rent vatten. Idag är motsvarande siffra 800 miljoner, och då har ändå världens befolkning växt med ca 700 miljoner människor. Så det har hänt mycket på 24 år. Men som siffrorna visar är det långt kvar innan alla människor kan vara säkra på att de får allt det rena vatten de behöver.

Brist på rent vatten påverkar livet på många olika sätt. Det håller människor kvar i fattigdom. I de fattiga länderna är det ofta kvinnornas uppgift att hämta vatten varje dag. På vissa håll kan det vara så långt till brunnen eller vattenhålet att det tar en hel arbetsdag att få hem vattnet som familjen behöver. Så är det t ex i södra Malawi, där kvinnorna använder åtta timmar om dagen för att gå till brunnen, vänta på sin tur och sedan bära hem det dyrbara vattnet.

ADRA borrar brunnar och förser tusentals med rent vatten

ADRA hjälper människor i låginkomstländer att få tillgång till rent vatten. I Bangladesh, Burkina Faso, Mali och Malawi borrar och reparerar ADRA brunnar och lagar pumpar som inte längre ger vatten. Det här är ett enkelt sätt att snabbt förbättra tillvaron för många människor.

ADRA Sverige har bidragit till att hundratusentals människor fått tillgång till rent vatten och bättre sanitet. Det kommande året kommer ADRA Sverige att förse tusentals människor med rent vatten.

Titta på ADRA:s 2-minuters klipp som berättar om hur rent vatten förändrar tillvaron för fattiga människor.

Vill du vara med och hjälpa människor att få rent vatten och ett bättre liv? Bli Framtidsfadder och var med och förändra både nutid och framtid. Läs mer och anmäl dig här idag.

Taggar

Klimat & miljö Hälsa Bistånd & utveckling