nyhet av Amnesty International

USA: Stäng Guantánamo och stoppa hyckleriet

Amnestyaktivister protesterar mot fånglägret Guantánamo på Kuba.
Att det amerikanska fånglägret, Guantánamo, på Kuba fortfarande finns kvar, fem år efter att president Obama utfärdade en order om att det skulle stängas, är ett tydligt exempel på USA:s dubbelmoral gällande mänskliga rättigheter, säger Amnesty.

- Den 22 januari 2009, lovade Obama, som en av sina första åtgärder som nytillträdd president, att lägret skulle stängas inom ett år, säger Erika Guevara Rosas, chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning.
 
- Fem år senare har detta löfte om förändring för mänskliga rättigheter blivit ett misslyckande som hotar att förfölja Obamas eftermäle precis som för hans föregångare.

Tolv år efter att de första fångarna fördes till Guantánamo fastspända i flygplan som last, sitter fortfarande mer än 150 män kvar, de allra flesta utan vare sig åtal eller rättegång.

Några har ställts inför rätta i militärkommissioner som inte uppfyller internationella normer för en korrekt rättegång. Av de nästan 800 fångar som har suttit på Guantánamo har mindre än en procent dömts av militärkommissionen och i de flesta fall handlar det om förlikning innan rättegången började.

USA räknar med att andra länder ska göra det som man själv vägrar - att ta emot de fångar som ska friges, men som inte kan skickas tillbaka till sina hemländer på grund av risken för att de utsätts för övergrepp eller på grund av säkerhetsläget i landet. Detta innebär att även fångar som ska släppas blir kvar på Guantánamo. Tre kinesiska uighurer blev kvar i fem år efter att en federal domare utfärdat en order om att de skulle släppas. Den 31 december förra året fördes de till Slovakien som gått med på att ta emot dem. Idag hålls drygt 70 fångar, de allra flesta från Jemen, kvar i lägret trots beslut om att de ska släppas.
 
- Fångarna på Guantánamo har hamnat i ett juridiskt limbo, deras liv ligger på is år efter år. Många har utsatts för allvarliga människorättskränkningar, bland annat påtvingade försvinnanden, och tortyr. Deras möjlighet till upprättelse blockeras och ingen tar ansvar, säger Erika Guevara Rosas.

USA förkunnar ständigt sitt engagemang för mänskliga rättigheter, om något annat land haft ett läger som Guantánamo hade USA med all säkerhet fördömt detta.  Det är hög tid för de amerikanska myndigheterna att upphöra med denna dubbelmoral.

Amnesty uppmanar USA att se till att oberoende och opartiska utredningar görs av alla allvarliga anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter som begåtts på Guantánamo och mot fångar som hållits fängslade av USA:s militär på andra ställen. Resultaten av dessa utredningar ska offentliggöras och de som brutit mot folkrätten ska ställas inför rätta oberoende av vilken position de har haft eller har. Hemlighetsmakeriet bakom brotten mot mänskliga rättigheter som begått av USA:s militär och underrättelsetjänst måste få ett slut.

Taggar

Mänskliga rättigheter