Nyhet av Amnesty International

Syrien: Turkiska trupper och beväpnade allierade grupper begår krigsbrott och andra övergrepp

Rök över staden Tal Abyad i Syrien. ©BULENT KILIC/AFP via Getty Images

Den turkiska militären och beväpnade syriska grupper som stöds av Turkiet visar upp en skamlig brist på respekt för civila människoliv. Attacken på nordöstra Syrien har inneburit allvarliga övergrepp och krigsbrott, inklusive utomrättsliga avrättningar och olagliga attacker som både skadat och dödat civila.

Amnesty har samlat in vittnesmål från 17 personer under perioden 12-16 oktober. Bland de som lämnat vittnesmål finns medicinsk personal och räddningspersonal, internflyktingar, journalister, lokala och internationella hjälparbetare. Amnesty har också granskat och verifierat filmat material, medicinska journaler och annan dokumentation.

Den information vi har samlat in utgör starka bevis för urskillningslösa attacker i bostadsområden, såsom angrepp mot ett hem, ett bageri och en skola. Attackerna har utförts av turkiska trupper och allierade beväpnade syriska grupper. Vi har också kunnat bekräfta uppgifter om en utomrättslig avrättning - ett kallblodigt mord - på den framstående syrisk-kurdiska kvinnliga politikern Hevrin Khalaf. Avrättningen utfördes av medlemmar av Ahrar Al-Sharqiya, en del av den syriska nationella armén (Syrian National Army) - en koalition av syriska väpnade grupper som utrustats och fått stöd av Turkiet.

—Den turkiska militära offensiven i nordöstra Syrien har fullständigt ödelagt den syriska civilbefolkningens liv. De har ännu en gång tvingats fly från sina hem, och de lever i ständig skräck för urskillningslösa bombningar, bortföranden och utomrättsliga avrättningar. Den turkiska militären och deras allierade har visat upp en fullständig brist på respekt för civila liv. De har attackerat bostadsområden och där dödat och skadat civila, säger Kumi Naidoo, Amnesty Internationals generalsekreterare.

—Turkiet är ansvarigt för de handlingar som begås av de syriska grupper som de stödjer, beväpnar och leder. Så här långt har Turkiet gett dessa väpnade grupper fri lejd att begå allvarliga övergrepp i Afrin och på andra platser. Vi uppmanar Turkiet att sätta stopp för övergreppen, ställa ansvariga inför rätta och skydda civilbefolkningen som lever i de områden de kontrollerar. Turkiet kan inte undfly ansvar genom att delegera krigsbrotten till väpnade grupper.

Läs hela granskningen på amnesty.org

Taggar

Krig & fred Mänskliga rättigheter