Nyhet av Amnesty International

"Som praktikant på Amnesty lär du dig jättemycket"

Varierade arbetsuppgifter, mycket eget ansvar och jätteroligt. Så beskriver Emma Väyrynen sin praktik inom ungdomsaktivism på Amnesty i Stockholm.

Namn: Emma Väyrynen
Studerar: Samhällsvetarprogrammet i Uppsala, pol.kand-inriktning
Praktikplats: Ungdomsaktivism, Stockholm

Varför sökte du praktik på Amnesty?

- Jag var sugen på att göra praktik inom mänskliga rättigheter, det är något jag tycker är intressant och viktigt. Amnesty jobbar precis med sådana frågor som jag är intresserad av. I framtiden vill jag jobba med t ex jämställdhetsfrågor eller annat område inom mänskliga rättigheter, antingen på någon ideell organisation eller kanske inom offentlig sektor.

Vad fick du göra på din praktik?

- Det var ganska varierat. Det ansvarsområde jag främst arbetade med var att samordna ungdomsgrupper, vilket innebar att jag hade kontakt med och träffade alla befintliga grupper. Jag såg till att de välfungerande grupperna fortsatte fungera bra, försökte hjälpa de mindre välfungerande att fungera bättre och startade även nya grupper. En annan del av arbetet var att mobilisera grupper inför kampanjer, planera event och åka runt till olika gymnasieskolor för att berätta eller föreläsa om Amnestys arbete och mänskliga rättigheter.

Vad var bra med att praktisera på Amnesty?

- Det intrycket jag fått är att praktikplatser kan variera från plats till plats, på Amnesty fick vi mycket personligt ansvar. Jag var inte bara någon alltiallo, utan det skulle lika gärna kunnat vara en riktig tjänst. Jag fick ta egna initiativ och stort ansvar, vilket jag tyckte var jättekul. Vi praktikanter fick också bra handledning och stöttning av Amnesty, jag träffade både den förra terminens praktikant och handledaren flera gånger innan praktiken började så jag hade ganska bra koll inför starten. Alla praktikanter får också en introduktionsvecka i början av terminen där man lär sig mycket om hur Amnesty arbetar och är organiserat.

Varför skulle du rekommendera någon att söka praktik på Amnesty?

- Som praktikant på Amnesty lär du dig jättemycket. Dels har jag fått administrativ erfarenhet eftersom det i min praktik handlade mycket om att bolla med olika grupper och hålla koll. Men bara att vara på Amnestys kontor lärde mig också mycket om hur en ideell organisation kan fungera, och förstås om kampanjerna. Det var viktigt eftersom jag pratade om det i skolorna, det känns alltid bäst att vara påläst. Sen har jag ju fått bättre inblick i frågor rörande mänskliga rättigheter överlag. Ingen dag var den andra lik, och jag hade stark egen påverkan på hur dagen skulle se ut. Det var toppen!

Taggar

Mänskliga rättigheter