av Amnesty International

Sju saker du behöver veta om de senaste protesterna i Sudan

Protester mot al-Bashir i Sudan. Foto: Khalid Bhar
Världen

Protesterna mot Sudans president Omar al-Bashir nådde ett crescendo i och med att militären meddelade att de genom statskupp hade tagit över makten i huvudstaden Khartoum och där kommer att tillsätta ett övergångsråd. Här är sju saker du behöver veta om de dramatiska händelser som nu äger rum i Sudan:

Stort antal demonstranter i Sudan

Avsättningen av president Omar al-Bashir kommer efter en kraftfull våg av regeringskritiska protester - de starkaste protesterna sedan han kom till makten genom en kupp 1989. Fler än 700 protester över hela landet har ägt rum sedan oroligheterna tog sin början.  

Hur protesterna tog sin början

Protesterna började i mitten av december 2018, när studenter i högstadieåldern demonstrerade mot den kraftiga höjningen av priset på bröd i staden Atbara. Regeringen hade infört nya åtstramningar som bland annat innebar en nedskärning av subventioner på bröd och bränsle. Åtstramningarna beslutades som en följd av en minskning av oljeproduktionen och flera år av USA-ledda sanktioner mot landet. Den  20 december uppstod liknande protester i flera sudanesiska städer, och de innehöll bland annat kravet på att al-Bashir skulle avgå. 

Säkerhetsstyrkorna svarar med våld

Regeringens svar på protesterna var olagligt, överdrivet och stundtals dödligt våld. De använde skarp ammunition, gummikulor och tårgas, och attackerade skadade inne på sjukhusen. Minst 59 människor har dödats, hundratals skadats och tusentals gripits sedan protesterna inleddes. Regeringen skickade ut beväpnade män med täckta ansikten för att slå ner protesterna. 

Nedslag på sociala medier

Regeringen satte stopp för yttrandefriheten och rätten till information genom att stänga av tillgången till sociala medieplattformar, bland annat Facebook, Twitter och WhatsApp. De här plattformarna har i stort sett fortsatt vara otillgängliga, men många människor har ändå kunnat komma åt dem genom att använda VPN. 

Facket leder protesterna

Fackföreningen Sudanese Professionals Association (SPA) gick i täten för protesterna. Inledningsvis handlade det om en marsch för arbetare för att kräva en höjning av minimilönen som en följd av inflationen, men sedan slutet av december har kravet utvidgats till att begära att al-Bashir avgår. SPA har organiserat de flesta av gatuprotesterna.

Al-Bashirs reaktion

President al-Bashir kallade de protesterande för “råttor”, och tidigare vice-presidenten Ali Osman Taha pratade om en skuggmilis som skulle uppstå för att bevara regeringen. I februari utfärdade al-Bashir undantagstillstånd i landet, och gav flera ministrar sparken. Men i ett tal sänt på statlig tv den 11 april sa försvarsminister Awad Ibn Ouf att al-Bashir hade gripits och skulle förvaras “på ett säkert ställe”. 

Efterlyst för krigsbrott

Samtidigt har såväl al-Bashir som tre medlemmar i hans regering varit efterlysta av den internationella brottmålsdomstolen ICC sedan mars 2009. Efterlysningen berör anklagelser om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott som begåtts under konflikten i Darfur. Än så länge har al-Bashir undgått att ställas till svars för sina brott mot mänskliga rättigheter. Amnesty International anser att han nu ska överlämnas till domstolen i Haag och att ansvarsutkrävande måste vara det som ligger till grund för framtida politiska förhandlingar.
 

Läs fler aktuella uttalanden om Sudan på amnesty.org:

amnesty.org/en/latest/news/2019/04/sudan-investigate-role-of-intelligence-chief-in-protest-killings/

amnesty.org/en/latest/news/2019/04/sudan-military-authorities-must-break-with-al-bashir-assault-on-human-rights/

Taggar

Demokrati Krig & fred Mänskliga rättigheter