nyhet av Svalorna Latinamerika

Peru: De livsviktiga bina

​Binas honung används både till egen konsumtion och till försäljning, beroende på de olika familjernas behov. Foto: Laura Juarez

Solen står högt på himlen och det är varmt i de vita dräkterna. Det är ett öronbedövande surrande omkring oss. Nils Pinto Falcón, biodlare och tekniker inom livsmedelsindustri, lyfter locket på lådan och upprepar: – Var inte rädda!

Landsbygdsutvecklingsprogrammet i Peru bidrar till att familjer får en säkrare försörjning och större inkomster. Detta till exempel genom att stötta med utbildning i olika typer av jordbruk. Idag är det biodling som står på schemat.

Vi befinner oss på en avsats bland avokadoodlingar där en av deltagarna i programmet har fyra bikupor. Nils Pinto delar med sig av sina kunskaper och svarar på deltagarnas funderingar. När familjerna vet att deras arbete kommer löna sig och att de får stöd ifall det skulle bli några problem blir de också självsäkrare och vågar satsa på nya sätt att skaffa sig inkomster på.

Nils visar hur de olika skivorna ska placeras så att bina inte anstränger sig i onödan, undersöker sjukdomar och förklarar hur man täcker kuporna så att de håller värmen under de kalla nätterna i Castilla Media.
Nils Pinto visar hur de olika skivorna ska placeras så att bina inte anstränger sig i onödan, undersöker sjukdomar och förklarar hur man täcker bikuporna så att de håller värmen under de kalla nätterna i Castilla Media. Foto: Jhonny Salvatore

En av deltagarna, Jessica Rabillo Romero, har endast en bikupa på sin mark, men honungen hon och hennes familj skördar räcker till att sälja till några av grannarna också:
– Vi vill gärna skaffa fler kupor för att kunna sälja och därför är det bra att vi får det här stödet idag. Om bina blir sjuka måste vi veta hur vi ska hjälpa dem.

Efter besöket är Nils nöjd med dagen:

– Idag var jag här och hjälpte till men målet är ju att deltagarna ska bli självständiga biodlare. Idag har jag hjälpt till men i framtiden är det upp till dem att dela kunskapen vidare.

Nils Pinto Falcón är övertygad: biet och jordbrukaren måste leva i symbios.
Nils Pinto är övertygad: biet och jordbrukaren måste leva i symbios! Foto: Laura Juarez

– Finns inte bina finns ingen frukt på avokadoträden, finns inte avokadoträden och deras blom finns inte bina! Honungen vi får på köpet har stor potential till att bli en säkrare inkomstkälla för familjerna här: alla hjälps åt helt enkelt! avslutar Nils.

Laura Juarez Sandkvist
programpraktikant, Peru

Taggar

Klimat & miljö Försörjning
Annons