nyhet av Svalorna Latinamerika

Nicaragua: Sluta skuldbelägga offren

”Inte till salu: Barnsexhandel är ett brott som bestraffas med fängelse” står det på anteckningsböckerna som barnen fått från Club Infantil. Foto: Karin Carlsson

Vad är barnsexhandel? Varför förekommer det? Vad blir konsekvenserna? Detta var några av frågorna som barnen på Club Infantil ställde när de organiserade en egen undersökning om uppfattningen om barnsexhandel i Jinotega.

Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisation Club Infantil sätter stor vikt vid att barnen själva kan driva sin egen utveckling. Att barnen ska vara huvudpersoner och kan tala för sig själva är den röda tråden genom alla organisationens aktiviteter. Med det stöd som behövs från vuxna utvecklar barnen därför ofta sina egna aktiviteter på Club Infantil, gör egna presentationer och bestämmer själva hur de vill genomföra den samhällsförändring som organisationen arbetar för.

På temat barnsexhandel i Jinotega skrev därför några av barnen tillsammans ihop en egen enkät med frågor om orsaker och konsekvenser av barnsexhandel, varför det förekommer och vad det går att göra för att minska dess förekomst. De frågade sedan föräldrar, vänner och lärare och möttes därefter i Club Infantils lokaler för att diskutera vad de kommit fram till i sin undersökning. Syftet var att ta reda på vilken kunskap och vilka fördomar om brottet som finns i samhället.

– Jag är glad över att ha fått prata med min mamma om barnsexhandel för hon har mycket kunskap om frågan. Jag tycker också om att förklara vad det är för mina vänner och berätta om det jag lär mig, säger Daniela Hernandez som deltar i aktiviteten.

Lourdes Bucardo som jobbar på Club Infantil skriver upp barnens enkätfrågor på tavlan så att alla kan se. Foto: Karin Carlsson

Enkätsvaren på frågan om vad som är orsaken till barnsexhandel varierar. Många gånger beskylls familjen eller barnen. Vissa av lärarna, vännerna och familjemedlemmarna som svarat på enkäten säger att det beror på att föräldrarna har dålig koll på sina barn, att barnen är ute sent på kvällarna eller klär sig på ett visst sätt. På så sätt skuldbeläggs de som fallit offer för brottet istället för förövarna. Detta är en vanlig uppfattning i samhället och inte bara bland de som svarat på enkäten.

Barnen på Club Infantil vet att det finns risker med att gå ute själv sent till exempel, men de vet också att den främsta orsaken till att brottet barnsexhandel förekommer är att det finns förövare. Detta, samt straffrihet och tolerans från samhällets sida är enligt Club Infantil de främsta orsakerna till barnsexhandel. Även om fattigdom och social utsatthet såklart är riskfaktorer för att bli utsatt är det i slutändan alltid förövarens fel och aldrig offrens eller deras familjs. Detta är ett av budskapen som programmet Dedenan i Nicaragua arbetar hårt för att sprida. På så sätt kan vi minska skuldbeläggandet av brottsoffer och samhällets tolerans inför brottet.

Som vanligt tar barnen en lekpaus i mötet för att hålla koncentrationen uppe. Foto: Karin Carlsson

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons