Nyhet av

Nadya Okamoto vill stoppa mensfattigdomen

Foto: Globalportalen

Mens ska inte vara ett hinder för något - men tyvärr är det ofta det. I USA finns det lyxskatter på mensskydd, sociala stigman och något som kallas för "period poverty". 

Nadya Okamoto @nadyaokamoto
Land: USA
Aktuell med: Grundat organisationen @periodmovement och skrivit boken Period Power: A Manifesto for the Menstrual Movement

Nadya är 21 år och pluggar på Harvard. Hon är dessutom grundare av organisationen Period Movement - en global, ungdomsdriven non-profit som kämpar för att utrota mensfattigdom och mensstigma genom service, utbildning och påverkansarbete.

Globalportalen träffade Nadya när hon var på besök i Sverige för att promota sin nya bok Period Power och prata om mens tillsammans med initiativet My Period Is Awesome.

1 av 4 drabbade av mensfattigdom i USA

35 amerikanska stater har fortfarande en skatt på mensprodukter som klassar dem som icke-väsentliga artiklar. Det en lyxskatt som gör att mensskydd blir dyrare än andra hygienartiklar.

I USA kämpar 1 av 4 kvinnor för att ha råd med mensskydd på grund av brist på inkomst. En studie om mensfattigdom konstaterar att 46% av låginkomsttagare var tvungna att välja mellan en måltid och mensskydd.

På grund av att menstruationen är ett tabubelagt ämne tänker vi inte ofta på hur det är för en hemlös eller låginkomstagare att få sin mens, och har inte öppna samtal om menshälsa eller lösningar på mensfattigdom. Det vill Period Movement ändra på!

GP: What spraked your engagement?

NO: My family experienced living without a home of our own when I was a freshmen in high school. I think that experiencing house instability was a really big wake up call for me.

Att som tonåring få uppleva hemlöshet och social orättvisa, sporrade Nadya att starta non-profit organisationen Period Movement som 16-åring.

Kärnan Period Movement att involvera och mobilisera unga – så idag är det den största ungdomsdriva organisationen som jobbar med kvinnors hälsa!

19 oktober 2019 uppmärksammar organisationen #NationalPeriodDay, för att belysa mensfattigdom och kräva verklig förändring för att göra mensprodukter mer tillgängliga för alla och avskaffa #TamponTax.

"Reach out to organisations that you are intrested in and ask to volounteer"

Tips till dig som vill bli aktiv

Jag upplever att många unga har en vilja att engagera sig, men ofta är osäkra på vart dom ska börja, säger Nadya. Hur tar man det första steget?

Nadyas svar på den frågan är enkel:

  • starta något eget
  • eller blir volontär

NO: Reach out to organisations that you are intrested in and ask to volounteer. There are so many organisations that are always looking for volounteers and support - just reach out to them!

Taggar

Jämställdhet Hälsa