nyhet av Plan International Sverige

Kvinnodagen: Sverigepremiär för film om flickors rätt till utbildning

– Att investera i flickor är ett av de mest effektiva sätten att minska fattigdomen i världen.
– Att investera i flickor är ett av de mest effektiva sätten att minska fattigdomen i världen, säger Anna Hägg-Sjökvist från Plan Sverige. På Kvinnodagen den åttonde mars är det Sverige-premiär för Girl Rising - om flickors rätt till utbildning. Filmen har sedan premiären i New York skapat en global rörelse för flickors rättigheter.

 

Runt om i världens skolor saknas 66 miljoner flickor. Flickor som istället arbetar i hemmet, eller tvingas gifta sig och ta hand om sina barn – trots att de själva fortfarande är barn. Girl Rising handlar om flickors rätt till utbildning och vi får följa nio flickor, i nio länder, som kämpar för sin rätt att få gå i skolan.

Filmen blandar dokumentära inslag med spelfilm och produktionen har möjliggjorts genom ett samarbete mellan kvinnliga journalister och författare från de medverkande flickornas hemländer samt globala barnrättsorganisationer, däribland Plan. Flickorna spelar sig själva och bland andra Meryl Streep, Cate Blanchett och Anne Hathaway har lånat sina röster till filmen. Manuset är skrivet av Marie Arana och för regin står Richard Robbins.

Anna Hägg-Sjöquist, generalsekreterare för barnrättsorganisationen Plan Sverige, om filmen:

– Att investera i flickor är ett av de mest effektiva sätten att minska fattigdomen i världen. En flicka som utbildar sig gifter sig och skaffar barn senare i livet, och ser oftare till att hennes egna barn får en utbildning. Girl Rising lyckas skildra den här positiva kraften på ett unikt och hoppingivande sätt.

– Film som medium har en stark förmåga att nå ut till många människor världen över. Vi på Cinemateket är glada över att kunna lyfta fram dessa flickors viktiga berättelser på stor duk för en svensk publik, säger Lova Hagerfors, chef för Cinemateket.

Efter världspremiären i New York beskrevs filmen som ”One of the hottest cause docs in years” – i The New York Times. Nu kommer Girl Rising till Sverige genom ett samarbete mellan Plan Sverige och filmens produktionsbolag Ten Times Ten, med Sverigepremiär på Cinemateket. Filmen kommer som det ser ut nu inte få någon distribution till biografer i Sverige så denna visning är helt unik. Visningen inleds av Sanna Wolff, projektledare på Plan Sverige och Lova Hagerfors.

Plan arbetar för att stärka barns rättigheter och bekämpa fattigdom 50 länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Vi arbetar på lokal nivå med 84 miljoner barn och deras familjer. Plan är en av världens största barnrättsorganisationer och är politiskt och religiöst oberoende. Allt vårt arbete utgår ifrån FN:s barnkonvention.

Taggar

Jämställdhet Utbildning