nyhet av Kvinna till Kvinna

Kvinna till Kvinna får pris för arbete med kvinnors säkerhet

Annika Törnqvist, biståndschef på Kvinna till Kvinna. Foto: Kvinna till Kvinna/Sara Lüdtke.
Den 18 februari tar Kvinna till Kvinna emot 2013 års FUF-pris för vårt arbete med att förbättra kvinnors säkerhet och levnadsvillkor. Annika Törnqvist, biståndschef på Kvinna till Kvinna, förklarar i en intervju vad som är speciellt med Kvinna till Kvinnas syn på säkerhet.

”Utifrån en djup förståelse av vad säkerhet betyder och insikten att kvinnors säkerhet är en nyckel till utveckling arbetar Kvinna till Kvinna outtröttligt för förbättrade levnadsvillkor för fattiga människor.” Så lyder den hedrande motiveringen till 2013 års pris från FUF, Föreningen för Utvecklingsfrågor. Priset har funnits sedan 1986 och har tidigare gått till bland andra Marika Griehsel, Vi-skogen och Eva Zillén, senior rådgivare på Kvinna till Kvinna.

Vad betyder det för Kvinna till Kvinna att vinna FUF-priset?

– Det är en stor ära! FUF är en ideell förening som funnits i över 40 år, och spelar en viktig roll för att skapa debatt kring bistånd. De lyfter viktiga och ibland kontroversiella frågor, som exempelvis vilka problem som regeringens smala fokus på resultat inom biståndet kan leda till. Det skapade en spännande debatt om vad resultat egentligen är och vad man kan förvänta sig när det handlar om att mäta social och ekonomisk utveckling. Det finns ett stort nätverk kring FUF, och därför är det en stor skjuts framåt för oss att vinna priset. Vi får större synlighet och ökad kontaktyta med biståndsvärlden i den globala kontexten, säger Annika Törnqvist.

Kvinna till Kvinnas syn på kvinnors säkerhet lyfts fram i prismotiveringen. Kan du berätta mer om det?

– Vi har en helhetssyn på säkerhet som tar fasta på kvinnors utsatthet och som handlar om att göra det möjligt för kvinnorättsaktivister att arbeta för fred, demokrati och jämställdhet. Eftersom vi stödjer kvinnliga människorättsförsvarare i konfliktdrabbade områden så genomsyrar säkerhetsfrågor allt vårt arbete. Det handlar om allt från att slippa utsättas för vara fri från sexuellt våld till att kunna framföra sina åsikter och driva rättighetsfrågor utan att hotas för det.

Sedan försöker vi också påverka på ett internationellt plan. Vi ser kvinnor som aktörer – att kvinnor deltar i politik och beslutsfattande är viktigt inte bara för demokratin utan är också en säkerhetsfråga. Freden blir mer hållbar om den förankras bredare, till exempel genom att kvinnor och det civila samhället får vara med i fredsprocesser, säger Annika Törnqvist.

Vad händer under 2014?

– Vi fortsätter att jobba med kvinnors säkerhet i alla regioner där vi arbetar. Vi utvecklar vårt arbete med att ge kvinnliga människorättsförsvarare olika former av stöd för att de ska orka fortsätta sin kamp, det kan handla om att lära sig att hantera stress och utsatthet eller att sätta upp en övervakningskamera vid entrén. Vi har också en viktig roll att spela vad gäller att se till att kvinnliga människorättsförsvarare får mer uppmärksamhet internationellt, säger Annika Törnqvist.

Joanna Backman

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter