Nyhet av Amnesty International

Kina: Tillslag mot aktivister i samband med folkkongressen

De tre journalisterna hålls fängslade på olika platser. Xing Jian, som endast är 17 år, har förts bort till en okänd plats. Foto: Wikimedia commons
Amnesty kräver att de tre medborgarjournalister som greps i helgen omedelbart släpps. De tre journalisterna som arbetar för den kinesiska webbsajten "64 Tiangwang" har skrivit om tillslag som gjorts av säkerhetstjänsten i Peking inför folkkongressens årliga möte.

Liu Xuehong, Xing Jian och Wang Jing, greps av polisen i samband med räder som gjordes på olika platser i Peking under helgen.

- Journalistik är inte kriminellt och dessa tre aktivister måste omedelbart släppas, säger William Nee, Amnesty Internationals Kinautredare. 

- Deras gripande visar tydligt hur oroväckande långt de kinesiska myndigheterna är beredda att gå för att kontrollera informationen som går ut under folkkongressens möte. 

De tre journalisterna anklagas för att ha "muckat gräl och stört ordningen". Alla tre hade rapporterat om hur personer, som befunnit sig i närheten av Himmelska fridens torg för att lämna över sina klagomål, blivit behandlade.

Kvinna satt eld på sig själv i protest

Sedan många år brukar tusentals petitionärer ta sig till Peking från hela landet för att framföra sina klagomål på de lokala myndigheterna och kräva att de centrala myndigheterna ger dem rättvisa när folkkongressen samlas. Säkerheten har förstärkts i Peking inför Folkkongressen som inledde sin årliga session förra onsdagen den 6 mars och pågår i tio dagar. Ett stort antal petitionärer har hindrats från att framföra sina klagomål. 

En kvinna försökte sätta eld på sig själv på Himmelska fridens torg samma dag som kongressen inleddes, men fördes snabbt bort av polisen och webbsajten 64 Tiangwang rapporterade om händelsen. 

17 år och bortförd

Webbsajten 64 Tiangwang som drivs av hundratals volontärer rapporterar om mänskliga rättigheter för läsare över hela Kina. 

De tre journalisterna hålls fängslade på olika platser. Wang Jing har skickats till ett fängelse i sin hemstad i nordöstra Kina och Liu Xuehong sitter fängslad i Peking. Det är inte känt var Xing Jian, som endast är 17 år, har förts. 

Den 8 mars genomförde polisen en räd mot Liu Xuehongs hem. Enligt hennes man beslagtogs tre datorer, två kameror och en hårddisk.

Taggar

Mänskliga rättigheter