Nyhet

"Jag saknade mitt ideella engagemang"

- Jag önskar att människor insåg allvar med agenda 2030, det finns massor som vi i Sverige behöver bli bättre på, säger Caroline Slotte, ung ambassadör för Svenska FN- förbundet.

- Jag önskar att människor insåg allvar med agenda 2030, det finns massor som vi i Sverige behöver bli bättre på, säger Caroline Slotte, ung ambassadör för Svenska FN- förbundet.

Hej Caroline! Vem är du?

Jag heter Caroline Slotte, är en 21 årig finlandssvensk som är bosatt i Västerås. Just nu går jag sista året på utbildningen Kultur, Samhälle och Mediegestaltning i Norrköping. Så under hösten skriver jag min kandidatuppsats.

Utöver allt plugg driver jag min blogg Carcos.se, sjunger i Mariakören och engagerar mig med mitt ambassadörsskap hos Svenska FN förbundet.

När visste du att du ville engagera dig i Svenska FN-förbundet?

Jag som person är väldigt driven och gillar att ha många järn i elden. Mänskliga rättigheter och speciellt flickors rättigheter är en hjärtefråga för mig. När jag flyttade till Sverige från Finland och började studera så kände jag att jag saknade mitt ideella engagemang. I Finland var jag väldigt engagerad inom församlingens ungdomsarbete och jag kände att jag ville göra något.

Då var det så att en tjej i min klass berättade att hon var ambassadör för projekt flickor och projekt skolmat för Svenska FN förbundet och berättade lite om vad hon fick göra, vilker lät jätteintressant. Så när ansökningsperioden öppnade kändes det som en självklar sak att ansöka till! 

Vad innebär det att vara ambassadör för Flicka och Skolmat?

Som ambassadör för Svenska FN-förbundet blir vi en representant för dem i dessa frågor. Vi får möjlighet att utföra projekt på lokal nivå, det kan vara en föreläsning eller workshop om Agenda 2030, projekt flicka och projekt skolmat. Samtidigt får vi möjlighet att byta erfarenheter och bolla idéer med andra ambassadörer och träffa likasinnade människor. Även när vi utför våra projekt får vi träffa många olika personer och höra spännande historier, få intressanta frågor samt utvecklas som person. 

Vad ser du fram emot att göra som ambassadör?

Under hösten och vintern hoppas jag på att åka ut och föreläsa och hålla workshops om projekten. Jag hoppas även att få lära mig nya saker om Agenda 2030 och allt runtomkring, det finns så mycket att lära sig. Sedan som person hoppas jag på att få utvecklas som föreläsare och få mer kunskap i olika frågor gällande mänskliga rättigheter och miljöfrågor.

Vad önskar du att fler visste?

När det gäller mig själv så önskar jag att flera svenskar visstr vsd en finlandssvensk är och att vårt modersmål är svenska och att vi inte bryter på finska. Men det är en helt annan historia.

Jag önskar att flera visste vad könsstympning är och att det är något som sker i Sverige. Att det inte är förknippat med religion utan att det är en gammal sedvänja.

Sedan önskar jag att människor insåg allvar med Agenda 2030, det finns massor som vi i Sverige behöver bli bättre på. Östersjön är utdöende, algblommningen ökar och det är inte jänlikt mellan män och kvinnor ännu trots att det är 2018.

Vad vill du göra i framtiden med ditt engagemang?

Fortsätta jobba ideellt det vill jag absolut! Jag hoppas att jag kan göra något för att förbättra vår värld och vårt samhälle. Att göra något litet kan göra stor skillnad. Hoppas att jag ska kunna engagera andra i dessa frågor, inspirera.

Annons