nyhet av Kvinna till Kvinna

"Jag hoppas kunna bygga broar med feminister över hela världen"

”Våra problem är era problem”, sade Lina Abou Habib när hon talade om kvinnors rättigheter och säkerhet i arabvärlden inför Nordiskt Forum på torsdagen. Foto: Kvinna till Kvinna/Emma Janke
Nu är jämställdhetskonferensen Nordiskt Forum igång i Malmö. Lina Abou Habib är en internationella kvinnorättsförsvarare som Kvinna till Kvinna bjudit in. Hon vill diskutera är hur feminister kan utmana extremistiska och fundamentalistiska gruppers framfart.

Hur känner du inför att delta vid det feministiska forumet Nordisk Forum i Sverige?

– Det här är mitt första besök i Sverige. Jag är glad över att få delta i forumet och möta likasinnade, i en tid då sådana utbyten betyder oerhört mycket. Extremistiska och fundamentalistiska grupper försöker på ett mycket organiserat sätt att driva kvinnorna tillbaka till den privata sfären och göra kvinnor osynliga. Att vara i detta sammanhang innebär en möjlighet att utmana denna växande trend, och att bygga broar med feminister över hela världen. Lina Abou HabibLina Abou Habib är ordförande för Kvinna till Kvinnas libanesiska samarbetsorganisation Collective for Research and Training on Development – Action (CRTD-A). Organisationen har en gedigen erfarenhet av att arbeta för jämställdhet och att stärka kvinnor politiskt och ekonomiskt.

Vilka är de viktigaste frågorna för dig att lyfta fram under forumet?

– Jag är mycket oroad över förändringarna i arabvärlden: ökande extremism, fundamentalism och militarism; samhällsinstitutionernas sammanbrott och urholkningen av kvinnors rättigheter. Jag hoppas kunna berätta om min förståelse av vad demokrati egentligen är. Jag vill förmedla att den utbredda militariseringen av arabvärlden är ett hot mot mänskligheten överallt. Jag hoppas också kunna ge en inblick i vad vi gör och hur vi arbetar för att bekämpa och utmana hot mot kvinnors rättigheter.

Hur är förutsättningarna för att arbeta för kvinnors rättigheter i Libanon just nu, särskilt med tanke på konflikten i Syrien?

– Arbetsvillkoren är sannerligen mer utmanande. Det har skett vissa genombrott för kvinnor, om än begränsade och ofullständiga. Religiösa krafters makt förblir ett ständigt hot. En av konsekvenserna av den syriska krisen är den utbredda militariseringen och ökad fundamentalism i samhället. Detta är en utmaning för oss alla, men det är också ett incitament för ökad solidaritet och ett ännu mer kraftfullt arbete för kvinnors rättigheter i Libanon och regionen.

Karin Råghall
Kvinna till Kvinna

Taggar

Jämställdhet