Nyhet av Amnesty International

Fikru Maru - äntligen fri!

Den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru är äntligen fri! I dag kom det efterlängtade beskedet att han nu har släppts fri - efter fem år i fängelse.

- Det här är oerhört glädjande uppgifter. Våra tankar är med honom och hans familj, äntligen ska han nu få komma hem. Men det är också viktigt att konstatera att han skulle aldrig ha varit fängslad från början, han blev frikänd från alla anklagelser förra året, och det nya åtalet gällande “terroristbrott” fanns det ju uppenbart inget fog för, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Beskedet om att Fikru Maru nu satts på fri fot kommer bara några dagar efter det att han frikändes från misstankar om terrorbrott. Därefter ändrades brottsrubriceringen från terrorbrott till fängelseuppror, men nu är han alltså helt frikänd bekräftar hans advokat Hans Bagner.

- De har lagt ner åtalet helt och han är nu fri. Han har besökt svenska ambassaden och förbereder sig för sin hemresa, säger Hans Bagner till Amnesty.

Fikru Maru kom till Sverige som flykting under 70-talet och utbildade sig till hjärtläkare här. I mitten på 2000-talet återvände han till Etiopien för att starta ett sjukhus för hjärtsjukvård. Vid en resa år 2010 fastnade Fikru Maru i tullen med några väskor som innehöll utrustning till sjukhuset. Han greps på flygplatsen och anklagades för smuggling, men åtalet lades ner. Tre år senare, i maj 2013, greps han på nytt, anklagad för mutbrott relaterat till händelsen 2010.

Efter fyra år i fängelse och en långt utdragen rättsprocess friades Fikru Maru från alla anklagelser i maj 2017. Men trots den friande domen släpptes inte Fikru Maru utan nya anklagelser väcktes mot honom. Han påstods ligga bakom ett fängelseuppror och en brand i Kilinto-fängelset i september 2016 då över 20 fångar dog. Fikru Maru befann sig vid tiden för upproret på ett sjukhus utanför fängelset på grund av akut lungkollaps.

En ny rättegång inleddes i början av januari 2018 och åklagaren skulle kalla in nya vittnen. Därefter har domen skjutits upp flera gånger. Fikru Maru lider av en rad hälsoproblem och han behöver specialiserad medicinsk behandling som inte finns tillgänglig för honom i Etiopien. Nu kan han äntligen få den vård han behöver. Fikru Maru får komma hem.

Amnesty genomförde en aktion för Fikru Maru i februari 2018 och samlade då in över 3 000 underskrifter.

Annons