av Plan International Sverige

Etiopien: Ungdomsgrupp mot barnäktenskap

Nyhet

På landsbygden Amhara i Etiopien, där Tejitu bor, gifts 3 av 4 flickor bort innan de har fyllt 18 år. Många gifts bort redan när de är 12 år. Fattiga familjer gifter bland annat bort sina barn för att de inte har råd med mat till hela familjen.

Som 14-åring råkade Tejitu höra sina föräldrar prata om att gifta bort henne med en 20-årig man.

”Eftersom min pappa börjar bli gammal var han positiv till att ha en till man i familjen som skulle kunna hjälpa till med jordbruket”, säger Tejitu, nu 15 år gammal. ”De ville att jag skulle få ett bättre liv och tänkte att giftermål var lösningen. De trodde att jag kanske skulle bli glad över att få gifta mig.”

Men det stämde inte alls.  ”Jag ville inte gifta mig så ung”, säger Tejitu. ”Jag kände till riskerna med barnäktenskap.”

”Jag sa till mina föräldrar att jag kunde dö om jag blev gravid eftersom min kropp inte är färdigutvecklad”

Den kunskapen har hon fått genom en ungdomsgrupp i skolan som arbetar för att stoppa barnäktenskap i området där Tejitu bor. I gruppen samlas tonåringar för att prata om barnäktenskap och andra skadliga traditioner, som könsstympning, och hur man ska motarbeta dem.

”Jag sa till mina föräldrar att jag kunde dö om jag blev gravid eftersom min kropp inte är färdigutvecklad”, säger Tejitu. Globalt är graviditeter och skador i samband med förlossning de vanligaste dödsorsakerna för flickor i åldrarna 15–19 år.

Tejitu var fast besluten att sätta stoppa för giftermålet, så hon bad sina lärare och vännerna från ungdomsgruppen om hjälp. Tillsammans bestämde de sig för att anmäla fallet till den lokala arbetsgruppen mot barnäktenskap, som har startats av Plan International.

Gruppen besökte Tejitus föräldrar och försökte övertala dem att ändra sig.

”Det var inte lätt, för här är det väldigt vanligt att gifta bort sina barn. Men till slut gick mina föräldrar med på att ställa in bröllopet”, säger Tejitu. ”Jag blev så lättad.”

Det var ett stort steg för familjen eftersom båda Tejitus äldre systrar giftes bort. Båda systrarna blev utsatta för våld av sina män, något som är vanligt vid barnäktenskap. Den ena systern var bara 10 år gammal när hon tvingades gifta sig med en tio år äldre man, som enligt Tejitu brukar slå systern. Den andra var 17 år men hon lämnade mannen efter bara två månader eftersom han också var våldsam.

”Att påminna mamma om hur olyckliga båda mina systrar har varit i sina äktenskap hjälpte mig att övertyga henne att ställa in bröllopet,” säger Tejitu.

”Vi ställde in bröllopet eftersom Tejitu inte ville ha det. Jag älskar min dotter – hon betyder allt för mig. ”, säger Tejitus mamma.

"Nu hjälper mina föräldrar mig med min utbildning och jag tror verkligen inte att de skulle gifta bort mig mot min vilja"

Och Tejitus pappa kom på en annan lösning för att ta hand om jordbruket: nu hyr han ut familjens mark i stället för att själv jobba med den.

Efter att ha sett det stora engagemanget för att förhindra att hon skulle giftas bort – barnäktenskap är egentligen olagligt i Etiopien – är Tejitu säker på att hennes föräldrar har släppt tanken på att gifta bort henne tidigt. Och att de i stället ser till hennes framtid.

”Nu hjälper mina föräldrar mig med min utbildning och jag tror verkligen inte att de skulle gifta bort mig mot min vilja”, säger hon.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter