nyhet av Amnesty International

Cypern: Hundratals flyktingar i fängsligt förvar

Cypriotiska migrationsmyndigheter frihetsberövar rutinmässigt hundratals migranter, flyktingar och asylsökande under fängelseliknande förhållanden. Många sitter i förvar under långa perioder i väntan på utvisning, säger Amnesty International.

Bland de förvarstagna finns flyktingar från Syrien och kvinnor som separeras från sina små barn. 

Efter ett undersökningsteam från Amnesty har besökt Cypern och hittat bevis för att myndigheter utnyttjar EU-lagar för att hålla flyktingar och migranter i förvar utan rättsäkerhetsgarantier. Det är ett brott mot folkrätten.

- Genom att hålla människor i förvar flera månader i taget visar Cypern en skrämmande brist på medkänsla och bortser helt från sina internationella åtaganden, säger Sherif Elsayed-Ali, chef för Amnesty Internationals avdelning för flyktingar och migranter.

- Det är skamligt att det inom EU finns människor som inte har begått något brott men ändå hålls i förvar under hårda förhållanden i långa perioder, ibland upp till ett och ett halvt år eller längre. Amnesty är oroliga för att Cypern använder ett systematiskt förvarstagande av människor för att avskräcka andra potentiella migranter, flyktingar och asylsökanden.  

I minst två fall har kvinnor separerats från sina små barn. Ett av barnen var bara 19 månader, den andra tre år och de överlämnades till sociala myndigheter. Båda kvinnorna berättade att separationen haft en förödande påverkan på barnen. Den ena  berättade att hon fick träffa sin son korta stunder för att amma honom men han slutade inte skrika när de träffades och det var svårt att få honom att äta. Den andra beskrev hur hennes son varken pratade eller log under de korta stunder de fick ses. Kvinnorna hade bott i Cypern i flera år och var gifta med EU-medborgare; deras barn var också EU-medborgare.

Minst en person har suttit i förvar i Menogiaförvaret, det största förvaret i Cypern, i 22 månader. Maxperioden för att kvarhålla flyktingar är 18 månader enligt EU-lag.

- Menogia är ett fängelse på alla sätt utom i benämningen. Bakom ett flera meter högt stängsel tvingas de förvarstagna leva trångt och får bara lämna byggnaden två och en halv timme per dag, säger Sherif Elsayed-Ali.

Åtta människor delar på 18 kvadratmeter. Mellan halv elva på kvällen och halv åtta på morgonen är cellen låst. Förvar får bara användas som en sista utväg och bara efter att myndigheter kan visa att det är nödvändigt och att mindre restriktiva åtgärder inte räcker till, men i Cypern tycks det ha blivit rutin.

- Cypriotiska myndigheter verkar ivriga att visa att de tar ställning mot invandringen genom att hänsynslöst och godtyckligt låsa in migranter. Många av de som sitter i förvar har inte ens fått någon information om varför de sitter där eller vad som kommer hända med dem, säger Sherif Elsayed-Ali.

- Det faktum att det finns EU-lagar som tillåter att människor som inte har begått något brott kan fängslas i upp till 18 månader är förfärligt. EU har, med all rätt, kritiserat att andra länder som håller människor i förvar så långa perioder, men har legaliserat det inom EU. Det är en skam. Trots att cypriotiska myndigheter har informerat Amnesty om att det finns andra alternativ till förvar tycks dessa sällan användas. Cypriotiska myndigheter har erkänt detta förfarande. Cypriotiska myndigheter håller också flyktingar från Syrien i förvar, minst en av dem har sökt asyl. 

- Det är obegripligt att Cypern håller syriska medborgare i Menogia när det är Cyperns inställning att inte skicka tillbaka flyktingar till Syrien. Man kan bara dra slutsatsen att Cypern vill skicka en signal till flyktingarna att de inte är önskade, säger Sherif Elsayed-Ali.

- Att låsa in migranter och flyktingar som brottslingar flera månader i taget är oacceptabelt.

Taggar

Mänskliga rättigheter Flykt & migration