Världen av Svenska Afghanistankommittén

Antalet barn som omkommit i flygattacker i Afghanistan fördubblats

FN-organet UNAMA presenterar idag sin tionde årsrapport över den väpnade konflikten i Afghanistan. Antalet dödade civila är det högsta antalet sedan UNAMA började föra statistik 2009. 3 804 civila dödades under 2018, varav 927 var barn. 7 189 civila skadades.

– Våldet har varit en del av afghanernas vardag i 40 år. Som en av de organisationer som arbetar i landet har vi ofta kriget runt hörnet samtidigt som vi levererar livsavgörande sjukvård och utbildning till befolkningen, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén (SAK) och nyss hemkommen från Afghanistan.

Antalet barn som omkom i flygattacker fördubblades jämfört med 2017.

Majoriteten av de civila som skadats eller omkommit är offer för attacker från väpnade motståndsgrupper. UNAMA konstaterar också att det är första gången under tioårsperioden som flygattacker utförda av afghansk eller internationell militär har överstigit 1000 dödade och skadade civila. Antalet barn som omkom i flygattacker fördubblades jämfört med 2017.

– Den internationella humanitära rätten måste respekteras av alla parter i konflikten. Även om den internationella militära närvaron i Afghanistan minskat de senaste åren, har alla länder inklusive Sverige ett fortsatt ansvar att se till att civila, inklusive barn, inte drabbas i flygattacker, säger Andreas Stefansson.

– Omvärlden måste använda alla politiska och diplomatiska vägar för att se till så att kvinnors och civilbefolkningens rättigheter värnas.

I slutet av januari träffades representanter för talibanerna och USA i Doha för inledande samtal om en fredsprocess och eldupphör. I början av februari träffades afghanska politiska ledare och talibaner i Moskva. Den afghanska presidenten Ashraf Ghani presenterade i november förra året en färdplan för fred i Afghanistan.

– Alla steg mot en fred i Afghanistan är positiva. Representation från civilbefolkningen har dock saknats hittills i de pågående fredssamtalen. Många uttrycker just nu farhågor om att de framsteg som gjorts, bland annat för kvinnors rättigheter i Afghanistan, riskerar att förhandlas bort. Omvärlden måste använda alla politiska och diplomatiska vägar för att se till så att kvinnors och civilbefolkningens rättigheter värnas, säger Andreas Stefansson.

Läs FN:s senaste årsrapport över våldet i Afghanistan här.