av Svenska FN-förbundet

Ny regering med internationellt uppdrag

Världen

Så har Sverige äntligen fått en regering. Vårt demokratiska system har visat oss hur det fungerar, och efter 134 dagar gav det utdelning. En januariöverenskommelse kom till stånd och en regeringsförklaring likaså. I dessa hittar vi av naturliga skäl mest inrikespolitik, men det finns även en del intressanta saker gällande den internationella arenan.

Margot Wallström blir kvar som utrikesminister vilket väcker hopp om aktiv svensk FN-politik med fokus på bland annat kvinnors rättigheter även efter Sveriges två år i säkerhetsrådet. En högaktuell fråga är också avtalet mot kärnvapen, TPNW. Regeringens utredare föreslår att Sverige inte ska ratificera avtalet, något som vi och många med oss starkt kritiserar.

I dagarna har Sveriges regering varit värd för samtal mellan USA, Nordkorea och Sydkorea. Det är en viktig insats i en konflikt där spänningarna varit påtagliga och kärnvapen varit en central del i den stundtals hårdföra retoriken.

En annan svensk profilfråga är Jemen. Sverige har varit drivande i säkerhetsrådet och stod värd för samtalen i Rimbo. Vapenvilan är bräcklig, och omvärlden måste verka för att situationen stabiliseras. Glädjande i januariöverenskommelsen är att Sverige ska sätta stopp för vapenexport till de krigförande parterna i det lidande Jemen. Det är på tiden, det måste förverkligas omgående och alla länder borde göra detsamma. Jemen är den just nu största humanitära katastrofen i världen, och att strypa vapentillförseln skulle göra stor skillnad för landets folk.

Sist men inte minst ger regeringsförklaringen löfte om fortsatt svenskt internationellt arbete för fred och demokrati. Det är ett viktigt löfte som måste hållas. Positivt att jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter nämns särskilt, liksom att Sverige har ambitionen att gå i bräschen för Agenda 2030. Sammanfattningsvis är det positiva inslag, och nu vill det till att regeringen håller vad den lovat.

Som civilsamhällesorganisation lovar vi att påminna om löftena – och inte minst om vikten av att ratificera TPNW.

Annelie Börjesson
Ordförande

Taggar

Agenda 2030 Demokrati Mänskliga rättigheter