Rapporten ”Dränkta rättigheter, flytande ansvar” lyfter företags ansvar i konfliktområden och att företag har ett ansvar att agera mot kränkningar av mänskliga rättigheter även hos sina kunder. Den utgår ifrån det pågående vattenkraftbygget där de svenska företagen Atlas Copco och Scania är på plats med personal och utrustning.
Övergrepp och hot
Regionen där bygget genomförs är präglad av konflikten i landet och projektet har haft en negativ påverkan på mänskliga rättigheter. Det förekommer övergrepp mot civilbefolkningen och en del människor i området har förlorat sin grundläggande försörjning på grund av projektet utan att få någon ersättning. Det finns också en tydlig hotbild mot de människorättsaktivister som motsatt sig bygget.
Rapporten konstaterar att Atlas Copco och Scania gör otillräckliga granskningar av sina kunder när det gäller mänskliga rättigheter och saknar färdiga system för att hantera människorättsrisker.
Sveriges ansvar
Svenska företag i Colombia – som ofta är leverantörer av varor och tjänster till större projekt – uppmanas att stärka sina system för att analysera och hantera människorättsrisker kopplade till sin verksamhet. Rapporten understryker också svenska ambassadens ansvar och vikten av att de informerar företagen om de människorättsrisker som finns i Colombia och tydligt kommunicerar vad som krävs av företagen för att leva upp till de internationella riktlinjer som Sverige ställt sig bakom.