Muslima breder ut tre vackra klänningar på golvet – en grön, en röd och en blå. De är hennes verk. I zinklådorna ute i hallen ligger fler klänningar och vackra tyger.
Muslimas väg från polioskadad flicka till självförsörjande sömmerska har tagit många år, men tack vare envishet, skicklighet och stöd från SAK har hon lyckats.
- När jag var barn kunde jag inte ens stå på mina egna ben, berättar hon. Jag kunde bara ta mig fram med kryckor, och det var tungt.
En dag kom hon i kontakt med en av SAKs socialarbetare med inriktning på barn med funktionsnedsättningar. Där började resan. Första fick hon sjukgymnastik så att kroppen rätades ut. Sedan fick hon ett stöd för att stärka benet. Idag kan hon gå, även om hon haltar.
Muslima kunde gå i skolan upp till nionde klass, men sedan ville familjen inte att hon skulle fortsätta studera.
- I stället fick jag möjlighet att gå en yrkesutbildning hos SAK. Under sex månader fick jag lära mig tillskärning, materialkunskap, sömnad.
Med hjälp av ett litet lån från SAK kunde Muslima sedan starta en egen verksamhet. Det är återbetalt. Nu har hon fått ytterligare ett lån, för att kunna expandera. Denna gång är summan 30 000 afs, cirka 4 000 svenska kronor. Hon har investerat i en symaskin och material. Nu syr Muslima kläder och säljer på marknader runt om Taloqan. Människor kommer också hem till henne och beställer kläder, ibland har de en bild med sig, andra gånger ett klädesplagg som förlaga. För en klänning tar hon 500-600 afs, om kunden förser med materialet kostar det 150-200 afs.
I sex år har hon arbetat som sömmerska. Familjen är väldigt glad att hon bidrar till försörjningen. Själv vill hon fortsätta sy. Och gifta sig. Hon ser ljust på framtiden.