Världen av Föreningen Ordfront

”Nätverksfallet” – politiska fångar dömda i Ryssland

Måndagen den tionde februari föll domarna mot de sju män som åtalats i ”Nätverksfallet”. Den ryska människorättsorganisationen Memorial kallar domen ”fruktansvärd”.

Under hösten 2017 och vintern 2018 grep den ryska säkerhetstjänsten FSB en rad unga antifascister i städerna Penza och S:t Petersburg. Männen påstås vara sammanlänkande i en terroristgrupp som FSB kallar ”Nätverket” (Set på ryska) och anklagas bland annat för att ha planerat bombattentat under det ryska presidentvalet och under fotbolls-VM 2018, i syfte att destabilisera situationen i landet och skada regimen.

De anhållna nekar dock till alla anklagelser och menar på att ingen sådan grupp existerar, vilket också bekräftats av flera ledande människorättsorganisationer som engagerat sig i fallet. I själva verket var flera av de åtalade inte ens bekanta med varandra – däremot ska de alla ha varit regimkritiska, politiskt intresserade och engagerade i olika gräsrotsorganisationer.

Efter timmar av tortyr, i form av fysisk misshandel och elchocker, erkände flera av de anhållna trots allt till brott. Enligt trovärdiga uppgifter ska polisen även ha planterat bevis hos de åtalade till stöd för sina anklagelser. Vittnesbörden om tortyr ignorerades i stort sett under rättegången, och de åtalade har nekats läkarundersökningar till stöd för sin sak.

Hårda domar

Måndagen den tionde februari föll domarna mot de sju män som åtalats i Penza och dessa kom, som befarat, att bli hårda.

Dimitriv Pchelintsev, som anklagas för att ha varit gruppens ledare, fick det hårdaste straffet: arton år i straffkoloni, för terroristbrott och olaga vapeninnehav.

Vidare dömdes Ilya Shakursky till sexton år, Andrej Chernov till fjorton år, Maksim Ivankin till tretton år, Mikhail Kulkov till tio år, Vasilij Kuksov till nio år och Arman Sagynbaev till sex år.

Den ryska människorättsorganisationen Memorial kallar domen ”fruktansvärd”, men säger också att man inte hade väntat sig någonting annat.

Rättegången i S:t Petersburg, där Viktor Filinkov och Yuliy Boyarshinov står åtalade i samma fall, är ännu inte avslutad.

Taggar

Mänskliga rättigheter