av Erikshjälpen

Natalia – en superhjälte vid bakbordet

Världen

Dagcentret i den moldaviska småstaden Ungheni är stängt på grund av coronakrisen. Många av barnen som normalt sett kommer dit har därmed förlorat sin enda chans till ett varmt mål mat om dagen. Men personalen lämnar dem inte i sticket. “Vi handlar mat och bakar bröd och ställer vid deras dörrar”, säger Natalia Mocan.

Barnen som kommer till dagcentret lever under svåra hemförhållanden. Här, i västra Moldavien, är fattigdomen utbredd och många familjer präglas av våld och alkoholmissbruk. Det är också vanligt att föräldrarna befinner sig utomlands för att arbeta och att barnen då får klara sig själva.

– Normalt sett är dagcentret öppet fem dagar i veckan. Barnen kommer hit efter skolan, de får lagad mat och hjälp att göra sina läxor i en trygg miljö. Här får de också lära sig om sina rättigheter, som att de har rätt att skyddas från våld och diskriminering, säger Natalia Mocan, verksamhetsansvarig på dagcentret som drivs av Erikshjälpens partnerorganisation på plats.

– Vi försöker stötta barnen på andra sätt, så gott vi kan. Online, men också genom att dela ut mat och nybakat bröd till dem. Vi får inte träffa dem utan lämnar det bara utanför deras dörr. Vi har också börjat tillverka skyddsmasker som vi delar ut till familjerna, säger Natalia Mocan.

– Jag saknar barnen och aktiviteterna med dem, men jag är väldigt glad att vi fortfarande kan hjälpa dem i den här svåra situationen.

Ge superkraft till krisens hjältar!

Stötta Erikshjälpens arbete genom att swisha SUPERKRAFT till 900 92 83.

Taggar

Hälsa Katastrofer