nyhet av

Move It ger nya vänner på isen

Ziyada Dineil får stöd av Maja Waerl, som har varit engagerad i Move It i tre år. - Det har varit fantastiskt! Du ser ju hur det är här. Så mycket skratt! Foto: Lisa Jalakas

En hel del blåmärken, stelfrusna fingrar och en massa nya kompisar. Det blev följderna av Move It Göteborgs besök på ishallen.

Nästan 60 ungdomar i färgglada hjälmar ger sig stapplande, men våghalsigt, ut på den blanka isen på Ruddalens idrottsplats i västra Göteborg. Snart ligger minst hälften av dem pladask på isen och tjuter av skratt.

20-åriga Omran Shatto, som åker skridskor för första gången idag, trillar flera gånger på raken men reser sig igen och igen för att försöka få in tekniken.

– Det här är jätteroligt, men väldigt svårt! Jag har lite ont i kroppen nu. Jag har ramlat så många gånger, sist på ryggen, säger han.

Fahrad Yousofi, 15 år, tar en paus på isen. Foto: Lisa Jalakas

Volontär Filippa Leitz är imponerad över skridskoåkarnas vilja och envishet.
– Det är ingen som ger upp på en gång, de flesta kämpar på länge. Det är nog bra att vi är många, då känner man sig inte så ensam med att ramla.

Nej, ensam behöver man inte känna sig. Vart man än vänder blicken faller människor omkull, och ofta drar de en eller två kompisar med sig ner på den hårda isen.

David Anberg, som råkar befinna sig på ishallen samtidigt, i samtal med Taha Khatab. Foto: Lisa Jalakas

Move It är en av IMs volontärverksamheter som ger ungdomar möjlighet att prova på olika fritidsaktiviteter. Det kan vara fotboll, yoga eller teaterbesök. Det ger chansen att upptäcka ett nytt intresse, träna svenska, lära känna staden man bor i och få nya kompisar.

– Den sociala aspekten är väldigt viktig. Många kommer helt ensamma till aktiviteter, utan att känna någon, men på slutet är det alltid ett gott gäng och alla pratar med alla, säger volontär Ida Toftefors.

Förhoppningen är att ungdomarna ska fastna för något, och stanna kvar i föreningen. Och att åka skridskor, det kan Omran Shatto tänka sig att prova igen.

– Jag skulle gärna åka igen men då behöver jag någon som hjälper mig, säger han.

Taggar

Volontär & utbyten
Annons