Tep Vanny, en av Kambodjas mest kända förkämpar mot markrofferi har dömts till två och ett halvt års fängelse. Domen anses av många vara en i raden av exempel på regeringens försök att tysta kritiker, politiska motståndare och människorättsförsvarare.
Minns du Tep Vanny? Diakonia har flera gånger beskrivit hennes enträgna arbete mot markrofferi, eller landgrabbing som det också kallas. Under årens lopp har hon fängslats och arresterats, men hon vägrar att ge upp.
Tep Vanny var en av många som förlorade sitt hem 2008 när området kring sjön Boeung Kak såldes till ett privat företag och fylldes igen med sand för att ge plats till lyxiga kontors- och bostadslokaler. De boende runt sjön vräktes och fick sina hus jämnade med marken. Sedan dess har Tep Vanny demonstrerat för att hon och andra drabbade runt om i Kambodja ska få sin stulna mark tillbaka. 2013 belönades hon med Global Leadership Award för sin orädda kamp.
Under årens lopp har Tep Vanny arresterats och satts i fängelse flera gånger och hon blivit en av Kambodjas mest kända människorättsförsvarare.
Nu har hon alltså fått ett nytt fängelsestraff och böter för att ha deltagit i en protest som urartade i våld utanför premiärministerns hem 2013. Tep Vanny anklagas för att ha brukat våld mot två polismän som säger att de försökte lugna demonstranterna, men säger själv att hon blev attackerad.
Diakonias samarbetsorganisation Licadho i Kambodja säger i ett uttalande att domen är orättvis och saknar grund.
Andra menar att domen är ett exempel på premiärministerns försök att tysta kritiker och politiska motståndare inför de lokala valen 2017 och det nationella valet 2018.