nyhet av Amnesty International

Ljus och mörker över de mänskliga rättigheterna 2015

Skriv för frihet-evenemang i Algeriet. Foto: @ Amnesty Algeriet

På många håll i världen har det för människorättsförsvarare stundtals varit ett svårt år och för många känns säkert motgångarna väldigt tunga. Att vara del av en global rörelse och gemenskap för mänskliga rättigheter blir då oerhört viktigt, då behövs verkligen vårt arbete och engagemang för mänskliga rättigheter mer än någonsin. Varje individs stöd för mänskliga rättigheter är viktigt.
 

Amnesty arbetar med en mängd frågor över hela världen, och i den här texten vill jag lyfta fram några av de händelser som vi har uppmärksammat under året – både negativa och positiva.

En stor del av 2015 har präglats av den pågående flyktingsituationen

Miljontals människor har tvingats iväg från sina hem, och i Europa har land efter land rest såväl fysiska som juridiska hinder för människor som har förlorat allt. I Sverige har Amnesty engagerat sig i frågan och starkt kritiserat det åtgärdspaket som föreslagits av regeringen.

I Syrien fortgår den blodiga konflikten som har skördat mängder av dödsoffer och tvingat befolkningen på flykt. Amnesty har rapporterat om hur civilbefolkningen utsätts för flyganfall, påtvingade försvinnanden genomförda av regimen och övergrepp från den väpnade grupp som kallar sig Islamiska staten.

I Jemen har civilbefolkningen utsatts för krigsförbrytelser då koalitionsstyrkorna ledda av Saudiarabien har utsett tätbefolkade områden till militära mål och bostadshus har utsatts för upprepade attacker. Även skolor har bombats, vilket också det strider mot internationell rätt. Se en video om attackerna mot skolor:

Våldet i Israel och de ockuperade palestinska områdena har fortsatt under året. Israeliska civilpersoner, militärer och poliser har utsatts för knivattacker av palestinier, samtidigt som israeliska bosättare har attackerat palestinier i ännu högre grad än tidigare. De israeliska styrkorna har i strid mot internationell rätt dödat personer som misstänkts för knivattackerna, trots att dessa inte har utgjort ett direkt hot mot någons liv.

I Saudiarabien har hundratals personer dömts till döden under året i mycket bristfälliga rättegångar. Mellan augusti 2014 och juni 2015 avrättades i genomsnitt en person varannan dag. Under de senaste åren har minst hälften av de som avrättats dömts för mindre allvarliga brott (brott som inte har haft dödlig utgång), som ”trolldom”, äktenskapsbrott och ”trots mot landets ledare”. I Saudiarabien sitter även samvetsfången Raif Badawi, som år 2014 dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha bloggat och startat ett internetforum, fortfarande fängslad. Amnesty kräver att han släpps omedelbart och villkorslöst.

Mellan augusti 2014 och juni 2015 avrättades i genomsnitt en person varannan dag i Saudiarabien

På den latinamerikanska kontinenten har sexuella och reproduktiva rättigheter varit i fokus för Amnestys arbete. I Paraguay tvingades en elvaårig flicka, som våldtagits flera gånger av sin styvfar, att föda barnet trots stora protester från såväl Amnesty som FN. I El Salvador har den extrema abortlagen lett till att barn separeras från sina mödrar, då kvinnorna har fängslats efter att ha anklagats för att ha utfört illegala aborter. Amnesty har även uppmärksammat en våg av smutskastningskampanjer och hot mot aktivister som arbetar för sexuella och reproduktiva rättigheter i Latinamerika.

Sara Garcia bredvid ett skrivet citat av henne "instead of calling us human rights defenders they call us murderers or terrorists. They say we advocate crime."
Människorättsförsvararen Sara Garcia. Foto: Amnesty International

Amnesty har under året fört en kampanj mot tortyr. Ett av länderna som uppmärksammas i kampanjen är Mexiko, där antalet tortyranmälningar fördubblades mellan 2013 och 2014. Även i Kina är det vanligt att tortyr förekommer inom rättsväsendet för att tvinga fram ”bekännelser”. Advokater som lyfter frågan blir ofta hotade, trakasserade eller själva utsatta för tortyr.

I Nigeria har de mänskliga rättigheterna kränkts av både den nigerianska militären och den väpnade gruppen Boko Haram. Enligt en Amnestyrapport ska den nigerianska militären ha dödat minst 8 000 personer, de flesta unga män och pojkar, som har befunnit sig i militär fångenskap där de har torterats, kvävts eller svultit ihjäl under fasansfulla förhållanden. Även Boko Haram har begått fruktansvärda övergrepp mot civilbefolkningen, vilket bland annat beskrivs i rapporten ”Our job is to shoot, slaughter and kill”.

Illustration av Dawit Isaak i svartvitt tillsammans med texten "Free Dawit!".


I Eritrea sitter den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som greps den 23 september 2001, fortfarande fängslad. Dawit Isaak har aldrig ställts inför rätta och myndigheterna vägrar uppge var han hålls fängslad. Dawit Isaaks öde delas av tusentals andra politiska fångar i Eritrea, där yttrande- och mötesfriheten är kraftigt begränsad. Ett annat land där yttrandefriheten är hotad är Bangladesh, vilket inte minst har visat sig genom den mordvåg mot bloggare som har svept över landet under året.

Ljus i mörkret

Även om det kan vara lätt att se världen i mörka färger och tappa hoppet, är det just i de stunderna särskilt viktigt att påminna sig om alla de ljus som trots allt brinner i mörkret. 2015 har nämligen också bjudit på en rad framgångar för de mänskliga rättigheterna.

I december blev Mongoliet det senaste landet att förpassa dödsstraffet till historieböckerna, vilket är en enorm vinst för de mänskliga rättigheterna i landet. Mongoliet har statuerat ett exempel som vi hoppas fler länder i Asien kommer att följa.

I Mexiko lades den sista anklagelsen mot Claudia Medina, gällande olaga vapeninnehav, ner. Claudia torterades till att erkänna ett brott hon inte begått. Nu har alla anklagelser lagts ner, men förövarna går fortfarande fria.

Claudia Medina i en blå tshirt
Tortyröverlevaren Claudia Medina

Tortyr har blivit ett brott i Togo. Det fantastiska uttalandet kom 26 år efter att det Västafrikanska landet först skrev under FN:s tortyrkonvention. Den historiska framgången drevs igenom tack vare Amnesty Togo och andra lokala organisationers medlemmar.

Amnesty firade Irlands JA! till samkönade äktenskap, då landet den 23 maj blev det första i världen som i en folkomröstning sagt ja till samkönade äktenskap. ”Det här beslutet är enormt viktigt”, sa Amnesty Irlands generalsekreterare Colm O’Gorman, som har arbetat hårt för frågan.

Tre Amnestyaktivister från HBTW-gruppen i Lund går bakom en banderoll med texten "#RespectDiversity"
Amnestys hbtq-grupp från Lund var med på EuroPride.

Shaker Aamer släpptes efter att ha hållits fängslad på Guantánamo utan åtal eller rättegång i 13 år. Han var en av de första fångarna som skickades till det ökända lägret 2002, och den sista brittiska medborgaren som hållits där. Amnestys supportrar har kämpat för hans frigivning i över 10 år.

Du kan läsa om fler goda nyheter där vi tillsammans har lyckats förändra saker till det bättre under 2015. Så du människorättsförsvarare: tänd ett ljus i mörkret och fortsätt kämpa, för vårt arbete behövs mer än någonsin.

Med önskan om en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År där vi hoppas att de mänskliga rättigheterna stärks världen över.

Anna Lindenfors
generalsekreterare Amnesty Sverige

Taggar

Mänskliga rättigheter Jämställdhet