nyhet av Amnesty International

Libyen: Ett land i laglöst kaos

Avsaknaden av ansvarsutkrävande leder till en allt värre våldsspiral i Libyen. Bild: REUTERS/Hani Amara.
Laglös milis och väpnade grupper begår grova människorättsbrott i västra Libyen. Medan omvärlden tittar på sjunker landet allt djupare ner i ett kaos där våldet tagit makten och ingen ställs till svars, säger Amnesty International i en ny rapport.

- I dagens Libyen har skjutvapnen tagit makten. Väpande grupper och milis löper amok med urskiljningslösa attacker mot civila områden och de begår omfattande övergrepp, inklusive krigsförbrytelser med total straffrihet, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Satellitbilder visar omfattande skador på civila byggnader i Warshafanaregionen, bland annat Al- Zahrasjukhuset som utsattes för häftig granatbeskjutning. Intensivvårdsavdelningen på Zawiyasjukhuset träffades också av en raket och tio personer, både patienter, besökare och personal skadades.

Mängder av civila har kidnappats av väpande grupper i städerna Tripoli, Zawiya, Warshafana och i Nafusabergen. Vissa har hållits som gisslan i upp till två månader, som vedergällningar på grund av vilken stad de kommer ifrån eller vilken sida de antas stödja. Kidnappningar har även förekommit som påtryckningar för att få fångar frigivna.

Boende i Tripoli som ursprungligen kom från staden Zintan berättade för Amnesty hur milisgruppen Libyens Gryning, en islamistisk koalition av olika grupper från Misratah, Tripoli och andra städer i västra Libyen, har gått från dörr-till-dörr för att gripa personer på grund av deras stamtillhörighet eller påstådda politiska koppling. Milisgrupper har även gjort räder mot privata bostäder; plundrat, förstört och satt eld på både boningshus och bondgårdar.

- Tre år har gått utan att de libyska myndigheterna försökt ställa milisgrupperna till svars för övergreppen. Detta har stärkt dem i tron att de står över lagen, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Många av dem som varit kidnappade berättade för Amnesty hur de torterats och blivit slagna med plast -och metallrör, utsatts för elchocker och fått stå eller sitta i timmar i obekväma ställningar,varit fastkedjade med ögonbindel och inte fått mat och vatten.

En lastbilschaufför berättade hur han greps av en väpnad grupp bara för att han kom från staden Zawiya. "De slog mig med järnrör och gav mig elchocker innan de hällde bensin över mig och hotade att tända på."

Enligt UNHCR har minst 287 000 drivits på flykt inom landet på grund av rädsla för attacker och övergrepp, sedan i juli i år. Ytterligare 100 000 har lämnat landet.

Ett stort antal journalister, aktivister och människorättsförsvarare har flytt från Libyen eller håller sig gömda av rädsla för sina liv och attackerna från milisgrupperna. Enligt organisationen Reportrar utan gränser, har minst 93 journalister utsatts för hot eller attacker under årets första nio månader.  

Läs rapporten Rule of the gun: Abductions, torture and other abuses by militias in Western Libya >>

Taggar

Mänskliga rättigheter