nyhet av Kvinna till Kvinna

Libanon förbjuder våld i hemmet – men inget jubel från kvinnoaktivister

"Om ni inte garanterar kvinnor verkligt, lagligt skydd mot våld, kommer vi inte rösta på er". Det är budskapet i den libanesiska organisationen KAFA:s kampanj #NoLawNoVote. De röda tummarna symboliserar kvinnor som dött av våld i hemmet. Foto: KAFA
I tisdags antog Libanon en ny lag mot våld i hemmet. Jublet från kvinnorörelsen uteblev dock, bland annat eftersom lagen inte kriminaliserar våldtäkt inom äktenskapet.

– Lagen ger inte libanesiska kvinnor fullt skydd mot våld i hemmet, säger Maya Ammar, talesperson för den libanesiska kvinnorättsorganisationen KAFA.

KAFA har arbetat målmedvetet i sju års tid, med stöd från Kvinna till Kvinna, för att Libanon ska anta en lag som skyddar kvinnor mot våld i hemmet. Men när parlamentet i tisdags röstade igenom lagen fanns inte de viktiga ändringar som kvinnorörelsen föreslagit med.

Den nya lagen fokuserar inte specifikt på ”våld mot kvinnor” utan ”våld mot familjen”. Kvinnorättsaktivister är oroliga för att det specifika våldet mot kvinnor därmed osynliggörs och inte kommer att tas på lika stort allvar. Kvinnorörelsen hade också krävt en paragraf som kriminaliserar våldtäkt inom äktenskapet, men denna fanns inte med.

Hotar med att inte rösta

Kvinnorörelsen kallade till en spontan, sittande protest utanför parlamentet, och deras missnöje kablades ut i flera lokala tv-kanaler.

– Vi vill att parlamentsledamöterna ska veta att vi håller dem ansvariga. Vi kommer inte att rösta på dem så länge de inte kan garantera kvinnor ett verkligt skydd mot våld i hemmet, säger Maya Ammar.

KAFA drog nyligen igång kampanjen #NoLawNoVote, där människor uppmanas visa politikerna att de inte tänker rösta på dem ifall de inte garanterar kvinnor verkligt skydd mot våld. De som deltar fotograferar sig själva med rödmålade tummar, som en symbol för de kvinnor som dött av våld i hemmet. Maya Ammar säger att kampanjen kommer att fortsätta ända fram till valet om lagen inte förbättras.

– Vi siktar på att få så många som möjligt att delta, särskilt kvinnor, säger hon.

Att lagen överhuvudtaget kom upp på den politiska dagordningen är kvinnorörelsens förtjänst. KAFA och andra kvinnoorganisationer har genom långsiktigt och hårt arbete lyckats sätta press på politikerna att agera.

Förgiftad av kemikalier

Tusentals människor samlades till exempel den 8 mars i år för att protestera mot våld mot kvinnor i Libanon, efter att två kvinnor tidigare under året dött efter att ha utsatts för våld i sina hem. I det ena fallet ska en kvinna ha blivit nedklubbad med en tryckkokare och den andra kvinnan förgiftades enligt uppgift med kemikalier.

Förutom att fortsätta driva kampanjen #NoLawNoVote, ska KAFA undersöka möjligheterna att förbättra den nya lagen via det juridiska systemet. I veckan kommer även olika kvinnoorganisationer att samlas och diskutera fortsatta strategier.

Finns det något positivt med lagen?

– Jag tror att den kan skydda kvinnor till viss del, även om den inte är utformad specifikt för dem. En bra sak var också att etablerandet av en polisenhet som ska specialisera sig på våld i hemmet nu är officiellt godkänd, säger Maya Ammar.

Kvinna till Kvinna ger ett omfattande stöd just till KAFA:s arbete med att utbilda poliser om våld mot kvinnor och trafficking. Samarbetet mellan KAFA och polisen har pågått drygt ett år, och går bland annat ut på att öka polisens kompetens inför att den nya lagen om våld mot kvinnor träder i kraft.

Viktig milstolpe

Andra kvinnorättsaktivister som Kvinna till Kvinna samarbetar med i Libanon har en något mer positiv bild än KAFA. De ser det som en seger att lagen äntligen har gått igenom, med tanke på att förändringar inte sker över en natt utan steg för steg.

En liknande slutsats drar Alexandra Karlsdotter Stenström, Kvinna till Kvinnas fältrepresentant som precis har installerat sig på Kvinna till Kvinnas nyöppnade kontor* i Libanons huvudstad Beirut.

– Även om det är beklagligt att man inte röstade in de viktiga tilläggen som KAFA yrkat på så är det en oerhört viktig milstolpe i Libanons historia att lagen nu godkänts, och det visar på att år av hårt kampanjarbete äntligen börjar bära frukt. Det är en signal att man i Libanon inte längre ser på våld i hemmet som något accepterat och att våra samarbetsorganisationers idoga kamp skapar viktiga förändringar, säger Alexandra Karlsdotter Stenström.

Karin Råghall

* Verksamheten har tidigare skötts från Amman i Jordanien.

 

Taggar

Jämställdhet Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons